Банкеръ Daily

Свят

НАСА патентова кратък път до Луната

НАСА патентова нова ефикасна траектория за изпращане на малки роботизирани апарати до Луната. Благодарение на скоро публикувано изобретение от НАСА  пътуването до там става малко по-лесно. Патентът на агенцията  не е свързан с ново устройство, а по-скоро с цяла траектория – маршрут до Луната, който  би трябвало да спести време, гориво и пари, съобщава  National Geographic.

Технологията не е предназанчена за големи апарати, транспортиращи астронавти или роувъри, а по-скоро за по-малки мисии с ограничен бюджет, които ще служат за събиране на ценни данни. Първият космически кораб, който ще използва тази нова орбита, може да направи безпрецедентни открития и на другата страна на Луната.

Предстоящата мисия, наречена Dark Ages Polarimeter Pathfinder или още Dapper, за първи път ще запише нискочестотни радиовълни, които са били излъчени в най-ранния стадий от образуването на Вселената, когато атоми, звезди, черни дупки и галактики тъкмо са се формирали. Така учените може да открият първите сигнали от все още невидима тъмна материя.

Може да изглежда странно да се патентоват маршрути до Луната, но Джак Бърнс, директор на Dapper Mission казва, че те не се различават от останалите изобретения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във