Банкеръ Daily

Свят

Нарочиха и Уилям Гладстон за свързан с търговията с роби

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби, съобщи БНР. Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото, според тях, „така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“. Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството. Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън.  

Междувременно кметството в Бристол извади от пристанището статуята на Колстън. Във Велкобритния обаче все повече се засилва кампанията за премвахване на паметници, свързани с робството. 

От кметството в Бристол съобщиха, че са извадили статуята по съображения за сигурност, защото пристанището е функциониращо. Статуята на Колстън отдавна бе обект на спорове заради миналото му, въпреки че той е дал много за развитието на града. Училища и други сгради, които носят името на Колстън, сега обмислят да го сменят. 

Статуята на Колстън не е единствената „жертва“ на антирасистката кампания в страната.

Статуя на робовладелеца Робърт Мълиган, построил прочутите WestIndia докове в Лондон, също бе демонтирана. 

Води се активна кампания за премахването на статуята на империалиста и основател на Британската Южноафриканска компания Сесил Роудс в колежа „Ориел“ в Оксфорд. 

А тази сутрин бе съобщено, че местните власти в южния английки град Пул ще премахнат статуя на Робърт Баден-Пауъл, основател на скаутското движение, заради расистките му възгледи и подкрепата му за Хитлер и фашизма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във