Банкеръ Daily

Свят

Наркобосът Ел Чапо имал власт колкото мексиканския президент

Ел Чапо

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви вчера, че са отминали дните на сътрудничество между престъпниците и управляващите в страната. В новогодишното си обръщение към нацията той каза, че е имало времена, когато наркобосът Хоакин Гусман - Ел Чапо е имал толкова власт, колкото тогавашният президент, предадоха осведомителните агенции.

Лопес Обрадор пое поста си през декември 2018 г., след като спечели изборите с обещанието да изкорени корупцията в Мексико. В речта си, произнесена в останките на града Паленке от цивилизацията на маите, президентът подчерта, че има успехи в изпълняването на своето предизборно обещание.

"Беше време, когато Гусман Лоера беше толкова могъщ или имаше влияние, каквото имаше тогава президентът", каза Лопес Обрадор. "Това създаваше трудности да бъдат наказвани извършителите на престъпления. Сега това е история", добави той.

Миналата година Ел Чапо бе осъден на доживотен затвор без право на замяна на присъдата. Впоследствие той бе прехвърлен в строго охраняван затвор в щата Колорадо, САЩ, след като американски съд го призна за виновен по обвинение в наркотрафик към САЩ на тонове наркотици в продължение на десетилетия.

През декември м.г. Хенаро Гарсиа Луна, бивш мексикански министър на вътрешната сигурност, бе обвинен в САЩ, че е получил подкупи за милиони долари от наркокартела "Синалоа", ръководен от Гусман.

Facebook logo
Бъдете с нас и във