Банкеръ Weekly

Свят

Напрежението в Крим намалява

Напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило, заяви зам.-генералният секретар на ООН Ян Елиасон, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Същевременно той констатира, че ситуацията в този район остава несигурна и призова всички страни да проявяват сдържаност.

"Напрежението на границата изглежда е намаляло. Разбира се, ситуацията остава несигурна. Имаше инциденти, които можеше да свършат много лошо, но, за щастие, това не се случи", отбеляза Елиасон на брифинг в Киев.

Той каза, че през последните три дни е провел множество срещи в украинската столица, включително с новите власти и с дипломати от други страни.

Елиасон спомена също за инцидента със специалния пратеник на ООН в Крим Робърт Сери, който за кратко бе задържан от неизвестни въоръжени лица на връщане от военната база в Симферопол. Зам.-генералният секретар не уточни от кого е бил задържан емисарят, а посочи само, че става дума за "група от 10-15 човека". Сери напусна полуострова и продължава работата си в Киев.

САЩ смятат, че пристигането в Крим на наблюдатели на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще позволи да бъде намерен изход за ситуацията в Украйна, заяви пред журналисти говорителят на Белия дом Джей Карни.

"За Русия по-лекият изход се състои в това да подкрепи пристигането в Крим на наблюдатели от ООН или ОССЕ, които биха могли да дадат независима оценка на ситуацията на място, да преценят положението на етническите руснаци и да удостоверят, че правата им за защитени", заяви той.

"Ние много ясно сме казвали, че правителството на Украйна трябва да осигури защитата на правата на всички украински граждани", допълни Карни.

Френският външен министър Лоран Фабиюс също допусна, че е възможно "в близките дни да бъде намерен изход от ситуацията" в Украйна.

Той заяви това след края на срещата в Париж на външните министри на Русия, САЩ, Германия, Великобритания, Полша и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

"Работата продължи цял ден", каза Фабиюс.

"За първи път от началото на кризата в Украйна успяхме да осигурим среща в Париж на външния министър на Русия, държавния секретар на САЩ, украинския външен министър и европейски колеги. Договорихме се да продължим преговорите и да се постараем да постигнем мирно уреждане на кризата", посочи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във