Банкеръ Daily

Свят

Напрежението расте - НАТО и Русия с грандиозни маневри в Черно море

В ученията на НАТО участват 5000 войници, 32 военни кораба и 40 самолета, като тазгодишните маневри "Морски бриз" са най-голямата операция, водена от НАТО в Черно море.

Русия отговори на най-мащабното учение на НАТО в Черно море, като организира свои собствени маневри с жива стрелба. Миналата седмица НАТО и много държави партньори от шест различни континента започнаха най-новото учение "Морски бриз“ в Черно море на фона на подновеното напрежение с Русия,пише emerging-europe.com. 

В ученията на НАТО участват 5000 войници, 32 военни кораба и 40 самолета, като тазгодишните маневри "Морски бриз" са най-голямата операция, водена от НАТО в Черно море.

НАТО обяви, че в учението, което ще продължи до 10 юли, участват "съюзници и партньори“ от 32 различни държави, включително Япония, Бразилия и Сенегал. За сравнение, през 2020 г. участваха само осем държави и учението продължи само четири дни.

"Ние демонстрираме на света, че Черно море е международно море“, каза капитан Кайл Гант от американския флот. „"То е отворено и достъпно за безплатен търговски, корабоплавателен транспорт за всички нации и не е собственост на нито една държава.“

Кристина Квиен, временно изпълняваща длъжността в посолството на САЩ в Киев, заяви, че учението е "осезаема демонстрация на американска подкрепа за Украйна и е необходимо повече от всякога“.

Ученията идват в момент на повишено напрежение в региона. По-рано тази година между Русия и Украйна имаше едномесечно противопоставяне, като двете страни разположиха голям брой войски и тежко оборудване до границите си.

На 23 юни британският военен кораб "Дифендър", предизвика дипломатически фурор по пътя от Одеса в Украйна до Батуми в Грузия, когато беше обстрелян от Русия край бреговете на окупирания Крим.

Два дни преди това на борда накораба беше подписано споразумение за сътрудничество между Украйна и Обединеното кралство, което включваше производството на осем бойни кораба за украинския флот. Споразумението ще покаже също така, че Великобритания ще помогне за изграждането на две нови военноморски бази за Украйна, едната от които в Азовско море, където преди това на Украйна липсваше силно военно присъствие.

Руснаците изстреляха сигнални ракети и хвърлиха бомби срещу британския кораб. 

Впоследствие класифицирани документи от Министерството на отбраната на Обединеното кралство бяха намерени на автобусна спирка в Кент, което потвърждават, че присъствието на военния кораб във води, които  Русия смята за свои, но са на Украйна, е пресметлив ход, планиран на най-високите нива на британското правителство и въоръжените сили.

Ден по-късно нидерландската фрегата "Евърстен" също беше подложена на фалшива атака от руски военни самолети в Черно море.

С тези инциденти съживиха страховете от поредната възможна конфронтация с Русия. Руският президент Владимир Путин в годишните си въпроси и отговори с руската общественост нарече инцидента с британския военен кораб "провокация“. 

Той също така обвини Съединените щати, че също са участвали, като са разположили разузнавателен самолет за наблюдение, твърдение, което Съединените щати почти потвърдиха чрез капитан Уенди Снайдер, шеф по обществените въпроси на европейското командване на САЩ.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи учението на НАТО като  "провокативна игра за показване на мускули“. Русия отговори, като обяви учения с участието на целия си черноморски флот, които ще се проведат едновременно с "Морски бриз". Освен това руските военни самолети от авиобазата Хмеймим в Сирия проведоха учения заедно с кораби от руския флот, базиран в Тартус.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия, също отбеляза, че само за 2021 г. са планирани седем съвместни военни учения между държавите от НАТО и Украйна.

Всяко военно учение от този мащаб, толкова близо до границите на съперника, може да се тълкува само като намерение да изпрати съобщение до Русия.

Украински коментатори похвалиха НАТО за "смелия“ му ход, а украинският разузнавач Вадим Скибицки каза, че това е "осезаема“ демонстрация на солидарност с Украйна. Преди това САЩ бяха обвинени в предателство срещу Украйна, когато президентът Джо Байдън се отказа от санкциите срещу основния инвеститор на руския газопровод "Северен поток 2“, който е на път да бъде завършен и може да доведе до загубата на ролята на Украйна като транзитна държава на газ.

Фактът, че НАТО и руските военни кораби провеждат учения в едно и също водно пространство, е повод за безпокойство.

Русия явно възприема "Морски бриз" като агресивна маневра. В такава напрегната ситуация възможността за случайна ескалация нараства до небето.

"Нещото, което ме държи буден в леглото през нощта, е грешка в изчисленията, която идва от неоправдана ескалация“, каза генерал сър Ник Картър, началник на щаба на британската армия, в реч по време на фестивал във Великобритания.

"Нещата, които видяхме в Черно море  са пример за това, което може да се случи", допълни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във