Банкеръ Daily

Свят

Напрежение между Турция и Германия, Ердоган обвини Берлин, че приютява терористи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Германия, че "подслонява терористи".  Поводът бе случаят с Дениз Юджел – кореспондент на "Ди Велт" с двойно гражданство, писал за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката, който е зет на Ердоган. Турският президент направи изявлението, след като германските власти анулираха три прояви в Германия в подкрепа на референдума за разширяване на президентските правомощия, който ще се проведе в Турция на 16 април.

Президентът обвини Берлин, че в продължение на месец е приютил журналиста в консулството в Истанбул, преди да го предаде на властите. "Казват ни: "Защо раздухвате случая?" Само чакайте, ние тепърва започваме. На няколко международни срещи ще разкрием всичко, което сторихте." Според Ердоган "те трябва да бъдат съдени за подпомагане и подстрекаване към тероризъм".

Той вече е критикувал Берлин, че дава убежище на турци, потърсили защита от продължаващата чистка в Турция слез неуспешния опит за преврат миналото лято. Германското правосъдие смята, че поискалите закрила ще бъдат изправени пред политически мотивирани процеси в родината си. Ердоган посреща това с обвинения, че страната е станала "убежище" за терористи и не се съобразява с интересите на други държави, свързани с националната им сигурност.

Преди това в три германски града бяха отменени в последния момент срещи на част от местните около 1.4 милиона турски граждани с министрите на правосъдието Бекир Боздаг и на икономиката Нихат Зейбекчи.

Решението е на местните власти, които обясняват, че са го направили от съображение за сигурност, включително защото избраните места са се оказали твърде тесни за очакваните хиляди участници. След отмяната в Гагенау в петък се наложи евакуация на сградата на общинския съвет заради бомбена заплаха. В Кьолн съботната среща на Боздаг бе анулирана, защото е била обявена като театрална постановка, а не като митинг. Трети град – Фрехен, също отмени неделното участие на икономическия министър.

Мартин Шефер, говорител на външното министерство каза, че федералното правителство няма общо със случващото се и призова турските политици да спрат "да наливат масло в огъня" чрез критики по медиите. В четвъртък, обаче, посланикът в Анкара бе извикан да даде обяснения за действията на Берлин.

В отговор на изказването на Ердоган за приютявянето на терористи Шефер каза, че обвиненията за шпионаж срещу задържания журналист са "анормални".

Facebook logo
Бъдете с нас и във