Банкеръ Daily

Свят

Напрежение между Рим и Париж преди срещата за мигрантите

Луиджи ди Майо

Италианското правителство предупреди, че администрацията на френския президент Еманюел Макрон рискува да стане неин "враг номер едно" по темата за миграцията в Европейския съюз.

"Италия действително е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това отчасти се дължи на факта, че Франция продължава да връща хората на границата си. Макрон рискува да направи страната си враг номер едно на Италия относно тази извънредна ситуация", коментира италианският вицепремиер Луиджи ди Майо.

Думите му бяха в отговор на изказване на Еманюел Макрон, в което той твърди, че мигрантските потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години. Според ди Майо обаче Макрон няма връзка с реалността. 

Италианският вътрешен министър Матео Салвини допълни, че в страната му са пристигнали 650 000 мигранти по море през последните четири години.

В Италия са подадени 430 000 молби за убежище и са били подслонени 170 000 "предполагаеми бежанци" за общата сума от 5 милиарда евро.

"Ако това не е проблем за арогантния президент Макрон, ние го призоваваме да спре да обижда и вместо това да покаже малко великодушие, като отвори вратите на Франция и допусне децата, мъжете и жените през Вентимиля", заяви Салвини.

По-късно представителите на Рим и Париж ще се срещнат в Брюксел, заедно с още шест държави, за да обсъдят миграционната политика в ЕС. 

След броени дни е и срещата на върха на Евросъюза, който ще бъде доминирана от тази тема, предвид политическото напрежение в Берлин.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във