Банкеръ Daily

Свят

Напрежение между Пекин и Токио след изказване на Абе за Тайван

Сн. АП

Китайското външно министерство извика японския посланик в Пекин на "спешна среща", след като бившият японски премиер Шиндзо Абе заяви, че нито неговата страна, нито САЩ могат да стоят със скръстени ръце, ако Китай нападне Тайван, предаде Ройтерс.

На срещата с посланик Хидео Таруми високопоставената представителка на китайското външно министерство Хуа Чунин е определила думите на Абе като "погрешни" и нарушение на основни норми в отношенията между Китай и Япония, се казва в съобщение на китайското министерство.

Изказването на Абе представлява "открито предизвикателство към суверенитета и безочлива подкрепа за силите, желаещи независимостта на Тайван", заяви Хуа.

Вчера, в обръщение към виртуален форум, организиран от тайвански мозъчен тръст, Абе каза, че въоръжена инвазия в Тайван би била сериозна опасност за Япония.

Абе, който се оттегли от премиерския пост миналата година, оглавява най-голямата фракция в управляващата Либерално-демократическа партия и продължава да бъде влиятелна фигура в партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във