Банкеръ Daily

Свят

Напрежение между германските християндемократи и социалдемократи

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните намаления. Все повече стават съмненията дали могат да постигнат разбирателство за нова "голяма коалиция", предаде Ройтерс.

Утре партийните ръководства ще се съберат на предварителни разговори преди проучвателните преговори, които трябва да се проведат между 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които сега казват, че Меркел може да се наложи да управлява с правителство на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните изказвания от лагера на консерваторите са "контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било правителство", както и че те са предизвикали съмнения за това доколко консерваторите имат воля за съвместно управление.

По думите му сключването на споразумение за нова коалиция далеч не е сигурно и не е ясно дали на преговорите ще може да бъде създадено достатъчно доверие.

"Правителството на малцинството си остава вариант, дори канцлерът Ангела Меркел да не иска да го признае", каза той в публикувано днес интервю за вестник "Пасауер нойе пресе".
Шефер-Гюмбел изтъкна различията с консерваторите по редица въпроси и окачестви като "смехотворни" предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се намаляват данъци за лица с високи доходи.

Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите здравеопазване, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.
Шефер-Гюмбел заяви, че подкрепя призивите на председателя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за по-високи данъци за най-богатите и поиска нови мерки с цел да не се допусне големите компании да избягват данъци.

Чрез различни свои политически документи съюзниците на Меркел от Бавария, Християнсоциалният съюз, се разграничиха от ГСДП, призовавайки за данъчни намаления, редуциране на помощите за кандидати за убежище, по-високи разходи за отбрана и пределни граници за броя на имигрантите.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във