Банкеръ Daily

Свят

Напрежение между Анкара и Атина за избягалите в Гърция превратаджии

Двама от избягалите

Расте напрежението между Анкара и Атина за екстрадицията на военните, които се приземиха с турски хеликоптер в Александруполис, съобщава БНР. По информация на адвоката по защитата на подсъдимите те са искали да се приземят в България, но недостигът на гориво ги насочва към летище Александруполис. Утре военните ще бъдат съдени за незаконно влизане в Гърция.

Турските военни подадоха иск за политическо убежище пред миграционните власти, а процедурата изисква време. Анкара настоява за незабавна екстрадиция. Турският посланик в Атина каза, че ако метежниците не бъдат екстрадирани, "това няма да помогне на двустранните отношения". В гръцките медии веднага се появиха коментари: “Турският посланик заплашва Гърция“.

На първото заседание на съда в Александруполис дори полицията се намеси, като отстрани наблюдатели по делото, които заплашвали подсъдимите турски военни с "предатели, ще ви убием", съобщи адвокатът по защитата Василики Маринаки.

Опозицията, както и авторитетни гръцки магистрати, предупредиха правителството да спре коментарите по казуса, защото "компрометират гръцкото правосъдие", което е независимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във