Банкеръ Daily

Свят

Напрегната битка за големите градове очаква Турция на местните избори утре

Напрегната се очертава да бъде битката между политическите сили на местните избори утре за ръководството на някои от главните градове в Турция, съобщава Анадолската агенция.

Над 57 милиона избиратели ще се явят пред урните, за да изберат свои представители на местно ниво. За участие са регистрирани 12 политически партии, сред които основните са Партията на справедливостта и развитието (ПСР), Народнорепубликанската партия (НРП), Партията на националистическото действие (ПНД), "Добра партия" (ДП) и Демократичната партия на народите (ДПН).

Някои от политическите сили, сред които управляващата ПСР, обявиха предизборни съюзи в някои градове. ПСР и ПНД се договориха в рамките на т.нар. Републиканска коалиция да издигнат общи кандидати в 51 окръга, включително в 30-те метрополии на страната. ПНД не издигна собствени кандидати в 27 метрополии, а ПСР подкрепи кандидати от ПНД в останалите три метрополии - Адана, Мерсин и Маниса.

Опозицията формира Национален алианс, в който участват НРП и ДП, и подкрепят взаимно свои кандидати в 22 от 30 метрополии. НРП е издигнала 12 от тях, а ДП - 10.

Тази година прокюрдската Демократична партия на народите реши да не издига кандидати за кметове в пет от най-големите градове на Турция - Анкара, Истанбул, Адана, Мерсин, Анталия и Измир, за да увеличи шансовете на опозицията да победи управляващата партия.

В Анкара изборната битка ще бъде между седем политически сили и петима независими депутати. Досега столицата бе управлявана от ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган. Предишните избори за местна власт през 2014 г. спечели кандидатът на ПСР Мелих Гьокчек, но заради отлив на гласове той бе отстранен от поста от президента Ердоган. Сега ПСР издигна за кмет с подкрепата на ПНД Мехмет Йозхасеки, заместник-председател на партията и бивш министър на околната среда и градоустройството. Опозиционната НРП определи за свой кандидат Мансур Яваш, който и преди е бил кандидат на опозицията за столичен кмет. Яваш е бивш член на ПНД и е бивш кмет на една от големите общини в Анкара. Този път той ще бъде подкрепен на изборите и от ДП.

В Истанбул, търговската столица на Турция, за кметското място ще се съревновават осем политически партии и 24 независими кандидати. Предишните местни избори в Истанбул бяха спечелени от Кадир Топбаш, кандидата на ПСР. Сега за кметското място ПСР издигна Бинали Йълдъръм, бивш председател на парламента и премиер, а ПНД го подкрепи. НРП посочи за кандидат-кмет Екрем Имамоглу, който от 2014 г. е кмет на истанбулска община. Кандидатурата му е подкрепяна и от ДП.

Кметът на Измир ще бъде определен от изхода на битка между осем политически партии и четирима независими кандидати. На изборите през 2014 г. кандидатът на НРП Азиз Коджаоглу спечели кметското място с подкрепа от 49,6 процента. Управляващата ПСР е номинирала за кмет на Измир, традиционна крепост на кемалистите, бившия министър на икономиката Нихат Зейбекджи, а ПНД се съгласи да го подкрепи. Кемалистката НРП ще се бори за поста с Тунч Сойер, подкрепян и от ДП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във