Банкеръ Daily

Свят

Напредък: Путин и Тръмп обсъдиха подписването на ново ядрено споразумение

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор възможността от подписването на ново ядрено споразумение, съобщиха от Белия дом.

Предвижда се споразумението ще бъде между САЩ, Русия и Китай. Разговорът е продължил малко над повече от час. Те са обсъдили и Северна Корея, като Тръмп е настоял Русия да упражни натиск върху Пхенян за денуклеаризацията. Друга тема е била политическата криза във Венецуела.

В началото на февруари администрацията на Тръмп обяви, че ще прекрати участието си в договора за контрол на ядреното въоръжение с Русия, който функционира от десетилетия. Като причина за решението Вашингтон цитира нарушения на договора от страна на Москва. Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

"Нарушенията на Русия поставиха милиони европейци и американци в по-голям риск. Наше задължение е да отговорим по съответния начин", обоснова решението американският държавен секретар Майк Помпео. Според него САЩ са дали на Русия достатъчно време, за да започне да се придържа отново към договора.

От Кремъл определиха на решението на Тръмп като "опасна стъпка". Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков обясни, че договорът е от голямо значение за международната сигурност и ядрената безопасност, за поддържането на стратегическата стабилност. Той изтъкна, че Москва не само не нарушава, а най-строго съблюдава Договора за ядрените сили със среден обсег.

"Русия осъжда опитите на САЩ да използва шантаж, за да получи отстъпки от Русия, още повече по въпроси, отнасящи се до международната сигурност и безопасността в сферата на ядреното въоръжаване. Ако Съединените щати продължават да действат непохватно и грубо и да се оттеглят едностранно от международни договори, тогава няма да имаме друг избор освен да вземем ответни мерки, включително по отношение на военната технология", отбеляза Рябков.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във