Банкеръ Daily

Френският премиер Жан Кастекс:

Нападението в Рамбуйе е ново посегателство срещу Франция

Жан Кастекс

Убийството на административна служителка на полицията в в Рамбуйе е посегателство срещу Франция, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

"Републиката беше нападната отново. Франция беше заплашена отново. Ние няма да допуснем това" заяви днес Кастекс пред медии в Тулуза.
Той добави, че прекъсва посещението си в Южна Франция, за да се върне в Париж и да обсъди случилото се в Рамбуйе със съответните ведомства и министри.

Административната служителка беше намушкана с нож вчера от мъж, влязъл в полицейски участък в Рамбуйе. Нападателят, живеещ във Франция тунизиец, беше застрелян от служителите на реда. Той е извикал "Аллах акбар" по време на нападението.

Нападателят е живеел във Франция от 2009 г. и дълго време е пребивавал в страната нелегално. Той е получил разрешение за временно пребиваване едва през 2019 г., отбелязва ТАСС. Той не е регистриран като радикален ислямист в списъците на полицията и вътрешното разузнаване.
Разследването се води от антитерористичната прокуратура. Вчера президентът Еманюел Макрон определи нападението като терористичен акт.

Трима души бяха задържани след терористичното нападение. Претърсени са два апартамента, в това число и на нападателя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във