Банкеръ Daily

Свят

Нанси Пелоси остава начело на Камарата на представителите в САЩ

Нанси Пелоси

Осемдесет годишната демократка от Калифорния Нанси Пелоси бе преизбрана за председателка на Камарата на представителите.
Тя ще бъде изправена пред предизвикателства в 117-ия Конгрес, тъй като ще ръководи най-крехкото мнозинство от две десетилетия в долната камара, след като партията й загуби места на изборите през ноември,съобщи ДПА.

Новият Конгрес на САЩ се събра на първо заседание на фона на заплахите от сенатори от Републиканската партия да гласуват против утвърждаването на резултатите от президентските избори.

Все още не е ясно кой ще контролира горната камара. Това ще бъде решено на два оспорвани балотажа за Сенат в Джорджия във вторник.

Междувременно бе решено, че церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще се проведе на 20 януари в ограничен формат и в съответствие с нормите за социално дистанциране. 

Заради пандемията от новия коронавирус организаторите са решили да се откажат от парада по случай встъпването в длъжност на следващия държавен глава. Продължаващото традиционно около два часа шествие се гледа на живо от десетки хиляди хора, които се нареждат по пътя на новия президент към Белия дом. Вместо това телевизиите ще излъчат виртуална версия на парада, в която музиканти, танцьори и други артисти ще участват във видео формат.

След церемонията по встъпването в длъжност Байдън и Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ, ще вземат участие в традиционния преглед на войските на Капитолийския хълм. Пред тях ще вървят представители на всички клонове на американските въоръжени сили, при спазване на нормите за физическа дистанция. След това военните ще придружат Байдън до Белия дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във