Банкеръ Daily

Свят

Нанси Пелоси излетя от Тайван

Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси напусна Тайван днес, след края на историческото си и противоречиво посещение, на което Пекин отговори със заплахи и обявяване на военни учения, предаде Франс прес.

82-годишната Пелоси поздрави официалните представители на летище "Съншан" в Тайпе, преди да се качи на борда на американски военен самолет, който излетя в 18:00 ч. местно време. Това се вижда на излъчени на живо телевизионни кадри.

Пелоси, заедно с още петима представители на Конгреса, се отправят към Южна Корея, следващата спирка от азиатската й обиколка, която включва също Сингапур, Малайзия и Япония. 

В Тайван председателката на долната камара на САЩ заяви, че нейната делегация е солидарна със самоуправляващия се остров, към който Китай има претенции и настоявания, че той трябва да е под контрола на Пекин.

Китай започна военни учения след пристигането на Пелоси и нарече визита й провокация, която нарушава неговия суверенитет.

Литва е единствената страна членка на Европейския съюз, която публично подкрепи визитата на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщава днес електронното издание "ИЮ Обзървър".

"След като председателката Пелоси отвори по-широко вратата към Тайван, аз съм сигурен, че други защитници на свободата и демокрацията ще минат през нея много скоро", написа в Туитър външният министър на Литва Габрелиус Ландсбергис.

Коментарът му дойде, след като вчера Пелоси пристигна в Тайпе, където се срещна с президентката Цай Ингвен и изрази подкрепата на САЩ за страната.

Литва миналата година си навлече гнева на Китай, след като Тайван откри дипломатическо представителство във Вилнюс, а литовски депутати посетиха Тайпе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във