Банкеръ Daily

Свят

Най-забогателият руснак за 2021-ва е създателят на "Телеграм"

Павел Дуров

Начело на класацията на руските милиардери, забогатели най-много през 2021 г., е създателят на приложението за съобщения "Телеграм" Павел Дуров. Състоянието му е нараснало с 13,81 млрд. долара до 17,24 млрд., съобщи на сайта си руското издание на сп."Форбс".

Богатството на Дуров рязко се е увеличило благодарение на повишената оценка на основния му актив. През март 2021 г. "Телеграм" за първи път пусна собствени облигации и привлече от пазара 1 млрд. долара. Приложението за съобщения освен това увеличи значително потребителите си през изтичащата година след прекъсването на работата на фейсбук, инстаграм и уотсап през октомври 2021 г. "Телеграм" е регистрирал 70 млн. нови потребители.

На второ място в класацията се нарежда основателката на платформата за онлайн търговия "Уайлдберис" (Wildberries) Татяна Бакалчук, чието състояние е нараснало с 11,92 милиарда долара до 13,02 милиарда долара. Според данните на списанието за повишаването на стойността на "Уайлдберис" е спомогнало успешното първично публично предлагане (ППП) на основния й конкурент Озон (Ozon).

Водещата тройка в класацията затваря основният акционер в "Еврохим" и "СУЕК" Андрей Мелниченко, чието състояние е нараснало за една година с 10,60 милиарда долара.

През 2021 година Мелниченко значително е увеличил състоянието си благодарение на поскъпването на добиваните от компанията му суровини и пуснатите на пазара продукти. Борсовите цени на въглищата са нараснали двойно за година, световната цена на азотните торове се е повишила четворно, на фосфорните - два пъти, а на калиевите - три пъти, пише "Форбс".

В челната десетка влизат някои от най-успешните руски бизнесмени, сред които председателят на съвета на директорите на "Северстал" Алексей Мордашов и семейството му (+6,83 милиарда долара), шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов (+6,44 милиарда долара), основателите на компанията разработчик на видеоигри "Плейрикс" (Playrix) Игор и Дмитрий Бухман (+4,76 милиарда долара всеки), членът на съвета на директорите на "Сибур" и "Новатек" Генадий Тимченко (+4,35 милиарда долара), шефът на "Новатек" Леонид Михелсон (+4,21 милиарда долара), банкерът Олег Тинков (+3,42 милиарда долара), акционерът в "Лукойл" и собственик на ФК "Спартак" Леонид Федун и семейството му (+3,41 милиарда долара), пише ТАСС. /Галя Горнишка/

Facebook logo
Бъдете с нас и във