Банкеръ Daily

Свят

Най-висшият руски военен отива в Анкара за регулирането на сирийската криза

Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов ще посети Анкара, за да обсъди регулирането на сирийската криза с турския си колега генерал Хулуси Акар, предаде ТАСС.

„На 15 септември генерал Герасимов ще посети Турция. Той ще обсъди с турския си колега актуалната обстановка в Сирия и перспективата за регулиране на кризата“, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

В Сирия обстановката е относително спокойна. От началото на примирието минаха три дни, в който ООН отчита само няколко изолирани случаи на насилие. Това съобщи специалният пратеник на генералния секретар на глобалната организация Стефан де Мистура.

В провинция Хама е имало престрелки с участието на различни въоръжени групи, но те не са прераснали в по-мащабни сражения. Сирийската Обсерватория за човешки права обяви, че не е получавала информация за ранени или убити бойци и цивилни.

В края на август Турция започна операция в Сирия, насочена както срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" , както и срещу кюрдските бунтовници. Анкара  твърди, че е мотивирана от джихадистката заплаха, но дори още повече я притеснява напредъкът на кюрдите и обособяването на тяхна територия по границата.  Кюрдските милиции са една от най-ефективните сили, действащи срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия. Те завладяват все по-големи територии, близо до границата с Турция, което тревожи Анкара.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е невъзможно прилагането на какъвто и да било сценарий за изход от ситуацията в Сирия, който не включва Турция или е без нейно съгласие.  Според него бързата и успешна трансгранична операция на турската армия в Северна Сирия за прочистването на границата между двете страни от джихадисти е променила гледната точка на света за региона. На практика бяха „прочистени“ и кюрдски позиции. Ердоган отбеляза, че балансът на силите в Близкия изток драстично се е променил, след като Турция освободи сирийския град Джараблус от терористичната групировка „Ислямска държава“.

На 10 септември САЩ и Русия одобриха план за намаляване на насилието в Сирия и постигане на политически преход след продължилата над пет години гражданска война.

Началото на примирието съвпадна с началото на празника Курбан Байрам - в полунощ на 12 септември, неделя срещу понеделник.

„Ако примирието се запази една седмица, американските сили ще приемат да сътрудничат с руската армия в Сирия“, добави държавният секретар на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във