Банкеръ Daily

Свят

Най-високата точка на Португалия е връх Пику на Азорските острови

Азорски пейзаж на фона на планината Пику.

Сезонът на отпуските подканя пътешествениците да полетят и към по-делечни земи. Не всички места в Европа са достъпни, но има и кътчета, които подканят да ги посетиш ... например, Азорските острови (на португалски: Região Autónoma dos Açores).

А има и повод за това. На днешния ден през 1976 г. е обявена независимостта на тази група от девет вулканични острова и много рифове в Атлантичесикя океан. Всички те принадлежат на Португалия и представляват неин автономен регион, който има и собствено регионално правителство.

Името на островите вероятно произхожда от старата португалска дума „azures“, означаваща лазур, искрящо синьо. Според друга версия името им идва от „аçor“ – ястреб (счита се, че арабите ги назовали Ястребови острови). Според легендата моряците следвали ястребите, които летели към своите гнезда и така им указали пътя към бреговете. Но не е установено островите да са били обитавани от тези птици.

Островите са разположени на 1500 км западно от Португалия и на около 3900 км от източния бряг на Северна Америка. Състоят се от Сан Мигел (770 кв. км), Терсейра (578 кв. км), Пику (455 кв. км), Фаял (165 кв. км) и други. и множество рифове с обща площ 2333 квадратни километра.

Главните градове са Понта Делгада на остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму на остров Терсейра.

Островите имат вулканичен произход. Изградени са от базалти и гранити. Имат планински релеф. Най-висок връх е Пику (2351 м), явяващ се най-високата точка на цяла Португалия. Има чести земетресения. Бреговете са предимно стръмни, на места отвесни. Има разнообразни проявления на съвременен вулканизъм (особено в района на калдерата Фурнаш на остров Сан Мигел) и обилие от термални минерални извори.

Климатът на Азорските острови, поради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и влажен. Архипелагът има океански субтропичен климат с малка годишна температурна амплитуда. Дневните максимални температури обикновено са между 15 °C и 25 °C. Годишната сума на валежите се увеличава от изток на запад и варира от 700 до 1600 мм средно, като достигат 6300 мм на връх Пику. Растителността е представена от вечнозелени гори и храсти и множество подивели интродуцирани растения.

Главен стопански отрасъл на архипелага е селското стопанство с развито овощарство – банани, кайсии, ананаси, грозде, цитрусови, и градинарство – включително зеленчуци за експорт. Развито е винарството. Азорските острови са важна база за морските и въздушни трансатлантически линии между Европа и Африка от една страна и Америка от друга.

На архипелага има и военноморска база.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във