Банкеръ Daily

Свят

Най-високата статуя на седнал Буда е в Хонконг

Комплексът е обект на голям туристически интерес. От 2006 г. до него се стига с кабинкова въжена линия.

На 29 декември през 1993 г. на остров Лантау (Хонконг) приключва монтажът на най-високата в света статуя на открито на седящия Буда - Тиан Тан Буда. Тя е най-голямата забележителност на острова.

Статуята се намира в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин. Лантоу е най-големият остров в Хонконг, намиращ е устието на река Джудзян. Площта му е 146.4  квадратни километра. Първоначално островът е рибарско селище, но постепенно се изменя с няколко големи проекти на правителството - върху него се разполага новото летище  на Хонконг и "Хонконг Дисни Ленд".

Най-високият връх на острова носи същото име - Лантоу, 934 м надморска височина и е втори по височина в Хонконг.

Общата височина на статуята е 34 метра, изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона. Стойността на проекта е 68 млн. долара. Строителството на комплекса започва през 1990 г. и завършва с откриването на статуята на 29 декември през 1993-а.

Комплексът е обект на голям туристически интерес. От 2006 г. до него се стига с кабинкова въжена линия. Първата ѝ спирка е в град Дунчун, а последната е Анпин. Линията минава покрай международното летище на Хонконг.

Специален административен район Хонконг (на английски: Hong Kong Special Administrative Region), съкратено Хонконг или Сянган, е част от Народна република Китай. Бившата колония на Великобритания е разположена в Югоизточен Китай на брега на Южнокитайски море. Включва остров Хонконг, полуостров Коулун и още 235 крайбрежни малки острова. Има площ от 1104 кв. км, от които 4.6% са водна повърхност.

Населението на Хонконг наброява над 7.4 милиона жители. В етническия му състав преобладават китайците - 93.6%, а останалите са от други народности. Официални езици в Хонконг са английският и китайският. Местните говорят и на кантонски език. Името му е произлязло от Кантон, старото френско наименование на Гуанджоу, столицата на провинцията Гуандун.

Хонконг има процъфтяваща икономика, една от най-свободните в света, до голяма степен базирана на международната търговия. Въпреки че е малък остров, в Хонконг е десетата по големина търговска зона в света и е 11-ят по големина банков център в света. Местната валута е хонконгски долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във