Банкеръ Daily

Свят

Най-важните въпроси: От коя каста е Риши Сунак? Яде ли говеждо?

Риши Сунак със семейството си

Докато светът очаква първите политически и икономически стъпки на новия британски премиер Риши Сунак, сънародниците му от Индия се вълнуват от други въпроси. "Яде ли Риши Сунак говеждо?" и "От коя каста е Риши Сунак?" са най-често задаваните въпроси в индийската версия на Гугъл, информират местни медии.

Скоро след като бе съобщено, че Сунак ще е новият премиер на Обединеното кралство, индийският министър-председател Нарендра Моди го поздрави в Туитър и изрази надежда "историческите връзки между Обединеното кралство и Индия да бъдат превърнати в модерно партньорство".

Човек би предположил, че такива мисли са занимавали съзнанието и на повечето индийци. Но се оказва, че много от тях по-скоро се интересуват от коя каста произхожда Риши Сунак. "Риши Сунак яде ли говеждо?", бе другото най-важно нещо, което някои индийци искаха да знаят за новия британски министър-председател.

Стар туит на Сунак от 30 юли, в който той казваше: "Бих ръководил правителство, което защитава животновъдите ни у дома и в чужбина", стана тема за обсъждане за мнозина в страната с население от 1,4 милиарда души.

"Истински индус ли е?",

попита някой в Туитър, предполагайки, че някой, за когото кравите са свещени животни, не може да яде говеждо. Скоро след това говеждото се наложи като основна тема в социалните медии.

Още един въпрос вълнува сънародниците на новия британски премиер – как се изписва неговото име? Според експерти по индийските имена правилното изписване на английски би трябвало да е Sounak, а не Sunak, както е прието. На санскрит името Sunak се превежда като "куче", а Sounak е името на светец от хиндуистката митология. Някои даже смятат, че името на бъдещия премиер е било неправилно записано в британските образователни регистри, което нерядко се е случвало в Индия. Според други пък Sunak е името на неговите предци от Пенджаб и няма нищо общо с митологичния Sounak.

Информация за кастата на новия британски премиер липсва, но със сигурност се знае, че съпругата му Акшата Мурти, която е дъщеря на един от най-богатите хора в Индия, принадлежи към най-висшата каста – на брамините. Според някои начинът на живот на Риши Сунак показва принадлежност към същата каста, тъй като е

вегетарианец и пълен въздържател*

– което дава отговор и на въпроса дали яде говеждо.

Кастовата система в Индия датира от древността и представлява хиндуистка форма на социална стратификация на обществото. В древна Индия са съществували 33 касти, като те са разделени на пет основни съсловия: брамини – жреци и учители; кшатрии – воини и владетели; вайши – земеделци и търговци; шудри – работници и занаятчии. Има и още една, най-долна каста – на "недосегаемите", които са презрени от другите и трябва да работят най-тежката и мръсна работа. През 1950 г. индийската конституция премахва кастовата система, но и досега мнозина в Индия отдават голямо значение на кастовия произход.

* Английският термин е teetotaler и се отнася за човек, който няма абсолютно никакъв досег с никакви психоактивни вещества, включително и алкохол. И все пак Сунак неотдавна призна пред британски ученици, че е тотално пристрастен към кока... колата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във