Банкеръ Daily

Свят

Най-важните теми в дневния ред на евроинституциите през 2020 г.

Европейският съюз работи по ред законодателни предложения за подобряване на условията на живот в Европа. Ето какво можете да очаквате през 2020 г.: 

Извънредна ситуация в областта на климата

Проблемът с климата е сред основните приоритети на ЕС. Европейската комисия предложи Зелен пакт за достигането от ЕС на климатична неутралност до 2050 г. Ще последват и нови инициативи за по-трайни продукти, устойчиво производство на храни, безопасност на пестицидите, стратегия за биоразнообразието за 2030 г., както и планове за по-малко емисии от въздушния и морския транспорт.

Дългосрочен бюджет на ЕС

Преговорите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. ще продължат. Парламентът призовава за повече средства за борба с измененията на климата, насърчаване на иновациите и защита на границите.

Цифрови услуги

Очаква се Европейската комисия да направи предложение в дигиталната област, както и за изясняване на правни въпроси относно изкуствения интелект. Парламентът ще следи и въпроса дали в алгоритмите са вградени пристрастия и как това може да се предотврати.

Банков съюз

Интеграцията на финансовите системи в ЕС не е приключена. През 2020 г. Парламентът ще работи по предложения за доизграждане на банковия съюз, включително за гарантиране на спестяванията и за мерки при фалит на банки.

Търговски споразумения

Депутатите ще се произнесат по договор за търговия и инвестиции с Виетнам, който би премахнал 99% от митата. ЕС води преговори и с Австралия и Нова Зеландия, Чили, Китай, Индонезия, Филипините, Мароко и Тунис.

Здравеопазване

В началото на 2020 г. се очаква Европейската комисия да предложи план за действия за борба с рака, който ще бъде разгледан от Парламента.

Права на пътниците

Правата на пътуващите със самолет или влак ще бъдат осъвременени в резултат от ново предложение. Парламентът счита за особено важно засилването на правата на хората с увреждания.

Разширяване

Парламентът ще продължи да настоява за започването на преговори за членство с Албания и Северна Македония, тъй като те са изпълнили изискванията за стартиране на процеса. Депутатите ще продължат да следят и напредъка в другите страни от Западните Балкани.

Брекзит

Оттеглянето на Великобритания от ЕС се очаква да стане факт на 31 януари 2020 г. След това ще започнат преговори за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, които ще касаят условията на търговия и на сътрудничество в области като отбрана, борба с тероризма и опазването на околната среда.

Сигурност

Парламентът и Съветът водят преговори за законодателство срещу разпространението онлайн на съдържание, подтикващо към тероризъм. Търси се съгласие и по условията за временното възстановяване на проверки по вътрешни граници за Шенгенското пространство. Освен това се очаква ново предложение на Комисията за засилване на сигурността по границите на ЕС.

Декларацията на Шуман

На 9 май ще се навършат 70 години от предложението на тогавашния френски външен министър Робер Шуман за изграждане на Европейска общност за въглища и стомана ‒ първа стъпка към сегашния Европейски съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във