Банкеръ Daily

Свят

Най-скъпият град за туризъм е все така очарователен за пътешествениците

Кралският дворец на площад "Дам" в Амстердам.

Амстердам е най-скъпият град в Европа за туризъм. Това показва класацията на британския сайт TravelSupermarket.com, направена въз основа на цената за една нощ за двама души. Разходите, за това удоволствие в емблематичния холандски град възлизат на 534.51 паунда.

Амстердам (Amsterdam) е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. В града живеят около 857 713 души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава "бент на Амстел" - реката, преминаваща през целия град. Възникнал като малко рибарско селце в края на XIII век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век (1584-1702 г.), когато тогавашната Република на Седемте обединени Ниски земи изживява възход в областта на науката, изкуствата и търговията. Тези времена са известни и като Холандското чудо.  

Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят на Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и "кофишоповете", привличат над 4.63 млн. чуждестранни посетители всяка година. Амстердам е един от най-популярните туристически центрове в Европа. Две трети от хотелите са разположени в центъра на града. На четири- и петзвездните хотели се падат около половината от всички спални места. Повечето туристи са от други европейски страни. Сред гостите от други държави най-много са американците.

Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с голямо влияние на морето върху климата на града.

Амстердам е един от градовете, в които много разпространено е използването на велосипеди. Популярността им се дължи на удобството на придвижване, относително неголямата територия на Амстердам, големия брой специални пътеки, равната местност и относителните неудобства при използването на автомобил.

Девизът на града, Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig ("Доблестен, решителен, съчувстващ") е дарен през 1947 г. от Вилхелмина II в знак на признание за твърдостта, проявена по време на Втората световна война.

Трите кръста на Свети Андрей в герба обозначават трите достойнства на града: доблест, твърдост и милосърдие. Народната традиция също така свързва трите кръста с трите заплахи за града: водата, огъня и епидемиите. Трите кръста на Свети Андрей (макар за покровител на града да се счита Свети Николай) са включени и в герба на Амстердам. Андреевският кръст (на латински: Crux decussata) e християнски символ, представляващ разпятието на Свети Андрей Первозвани. В герба присъства и австрийската императорска корона. През 1489 г. Максимилиан I, от благодарност за заслугите и заемите, дарява правото на Амстердам да украси герба си с кралската корона, а през  1508 г., след коронацията на Максимилиан I за император на Свещената Римска империя, тя е заменена с императорска. През XVII век тя отново е заменена с короната на Рудолф II. Лъвовете се появяват в герба през XVI век, когато Нидерландия е република.

Амстердам има добре развита система на обществен транспорт. В града действат метрополитен, традиционни и скоростни трамвайни линии, автобусни мрежа и  фериботи през река Ай. Целият градски обществен транспорт е под управлението на организацията GVB (Gemeentevervoerbedrijf, тоест общинска транспортна компания). Извънградските автобуси, свързващи Амстердам с околните градове, принадлежат на други оператори, предимно Arriva и Connexxion.

Във всички видове градски транспорт се използват магнитни транспортни карти и билети.

Схипхол (на английски: Amsterdam Airport Schiphol, на нидерландски: Luchthaven Schiphol), е най-голямото гражданско летище в Нидерландия. Намира се на 9 км югозападно от Амстердам. Любопитното е, че то е с надморска височина - минус три метра. Схипхол е основно европейско летище и е сред най-големите в света по превозени товари и международен пътнически превоз. Собственик на летището и негов оператор е Schiphol Group.

Историческият център на Амстердам се отличава с голям брой добре съхранени средновековни здания: църкви, жилища и търговски здания. Поради голямата и разклонена мрежа от канали, много постройки са построени на масивни дървени колове, като с времето някои от тях са прогнили и зданията са започнали да „танцуват“, удържани от срутване от съседните. На някои фасади може да се видят напречни греди, стърчащи навън. С помощта на система от блокове и кука, тези греди са използвани за повдигане на товари от палубите на морски и речни кораби направо в складовите помещения на зданието. Скулптурният декор на фронтоните преди всичко е изпълнен във вид на монолитна рамка с квадратна или кръгла форма в съчетание с орнаменти, символизиращи занаята на домакина (инструмент, фигурки на пекари, рибари, щивачи и др.).

Друга типична част от архитектурата на града са жилищата лодки. Голяма част от тях са пълноценни жилища, след като общината им е осигурила ток, вода, газ, и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой поставянето на нови е забранено. Наречени са "уикенд-къщи", т.е. домове, в които по правило хазяите (не само от Холандия) идват за уикенда или по празниците.

По централната улица на столицата - "Дамрак", са разположени културни центрове, множество кафенета, търговски работилници и музеи. На пресечката на "Дамрак" с улица "Рокин" се намира историческият площад "Дам". В западната част на площада е един от най-забележителните архитектурни обекти в Амстердам - Кралският дворец, който от над 200 години е резиденция на нидерландските монарси. До него се намира Музеят на Мадам Тюсо. Източно от двореца е Националният монумент, издигнат през 1956 г. в памет на жертвите на нидерландския народ в борбата с нацизма.

За историята на евреите в Амстердам разказва Еврейският исторически музей, помещаващ се в бившата Голяма синагога на столицата.

Интересни са и средновековните кули на Амстердам - Монетната кула, Схрейерсторен и Монтелбансторен, съхранени в отлично състояние, както и зданието на Мерната палата, построено през 1488 година.

Към съвременните архитектурни забележителности спада еклектичният театър Тушински (сега кинозала), открит през 1921 година.

Сред младежите Амстердам има голяма популярност благодарение на разрешението за употреба на леки наркотици, но само в специални заведения - т.нар. "кофишопове", както и благодарение на Квартала на червените фенери, където в прозорци-витрини, осветени обикновено в червена светлина, се показват проститутки.

В Амстердам се намира голям зоопарк - Artis Zoo, в който има над 750 вида животни и над 300 вида растения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във