Банкеръ Daily

Върховете вулкани по света

Най-посещаваната планина в света е Фуджи (сан)

Фуджи - най-високата точка на Японските острови - 3776 метра, при изгрев с езерото Кавагучи.

Вулканът Фуджи (на японски: Фуджисан, или, по английската Система на Хепбърн Fuji) се намира на остров Хоншу и е най-високата точка на Японските острови - 3776 метра.

Хоншу (по английската Система на Хепбърн Honshū) е най-големият остров на Япония. Намира се на юг от остров Хокайдо и на север от островите Шикоку и Кюшу. Хоншу е седмият остров по големина и вторият по население (след Ява, Индонезия) в света. Остров Хоншу е дълъг около 1300 км, широк е между 50-230 км и е с обща площ от 230 500 кв. км, като заема около 60% от територията на Япония, което го прави по-голям от остров Великобритания.

Релефът на Хоншу е планински. Много от планините са вулкани. Най-високата от тях е планината Фуджи (3776 м), която е символ на Япония. Благодарение на нея Хоншу е седмият по височина остров в света. Най-голямата река на острова е р. Синано. Климатът на Хоншу е много разнообразен - от континентален на север до субтропичен на юг. Съществува също голяма разлика в климата на югоизточната (тихоокеанска) и северозападната (към Японско море) части на острова, дължаща се на планините. На острова има чести земетресения.

Вулканичната дейност на Фуджи е затихнала (последното изригване е около 1707 г.), когато вулканичната пепел стигнала до Токио, отдалечен на 100 километра. Сега кратерът е покрит почти през цялата година с гъста снежна покривка с изключение на месеците юли и август, когато е най-удобното време за изкачване.

Вулканът Фуджи е не само чудо на природата, но и свещено място. Будистите го почитат като врата към отвъдния свят. Кратерът на вулкана е известен с името Найин (Светилището). Фуджисан заема важно място и в древната японска религия шинтоизъм, чиито последователи вярват, че скалите, дърветата и всички природни форми се обитават от богове и духове.

Със своя покрит със сняг конусовиден връх, елегантно спускащи се склонове и идеално кръглата форма на основата, Фуджи е изключително красив. Издигайки се стремително към небето почти от морското равнище, при ясно време той се вижда от разстояние 80 километра. Фуджисан е млад вулкан - появил се е преди около 600 000 години. Известни са 18 негови изригвания.

Най-добре е да се озовете на върха на Фуджи по залез, когато по небето, като по огромна палитра, греят невероятни цветове. До 1868 г. било забранено на върха да се изкачват жени. Според японците е недопустимо да не изкачиш Фуджи поне веднъж в живота си, както е нелепо да го изкачиш повече от един път.

Най-посещаваната планина в света е именно Фуджисан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във