Банкеръ Daily

Свят

Най-малко 15 души загинаха при експлозии в Шри Ланка

Телата на 15 души, сред които шест деца, бяха намерени на мястото на ожесточена престрелка на източното крайбрежие на Шри Ланка, шест дни след като атентатори самоубийци отнеха живота на най-малко 250 души в островната държава, съобщава БТА.

Късно снощи полицейски командоси, подкрепени от армията, обградиха къща в Сайнтамуруту, на 360 км източно от столицата Коломбо, заради подозрения, че е свързана с атентатите на Великден срещу църкви и хотели. Възникнала престрелка, последвана от най-малко три експлозии. Говорител на полицията каза, че след претърсване на къщата са били намерени телата на 15 души, сред които на три жени и шест деца. Полицията смята, че един или повече атентатори самоубийци е причинил взривовете. Друга жена и едно дете, ранени при инцидента, са откарани в болница. 

Трима предполагаеми атентатори самоубийци са сред загиналите в къщата. Според говорителя бойците вероятно са членове на групировката "Нешънъл Таухид Джамаат", която е смятана за отговорна за атентатите на 21 април.

Католическата църква в Шри Ланка обяви, че отменя неделните служби в храмовете, съобщава Би Би Си. Архиепископът на Коломбо Малкълм Ранджит каза, че е видял документ, изтекъл от службите за сигурност, в който има предупреждение, че храмовете може да бъдат нападнати отново. Ранджит каза още, че се чувства "предаден" от правителството, което не е действало адекватно след предупрежденията за опасност.

В същото време властите съобщиха, че девет местни, добре образовани атентатори, са извършили нападенията на Великден. Осем от тях са идентифицирани, включително една жена. Полицията се опитва да открие следите на 140 души, вероятно свързани с ИДИЛ, която пое отговорност за нападенията. В рамките на разследването досега са задържани най-малко 76 души, сред които граждани на Сирия и Египет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във