Банкеръ Daily

Свят

Най-малко 11 загинали в наводнен каньон в Италия

Каньонът Раганело

Най-малко 11 души са загинали вчера в дълбока клисура в Калабрия, Южна Италия, отнесени от внезапно придошъл след проливни валежи планински поток, предаде Ройтерс. По данни на Гражданска защита 23 души са спасени, а десетина са настанени в болница. Все още не е ясна съдбата на петима души, но може да се окаже, че хората в неизвестност са повече, защото не всички туристи са влезли в каньона с водачи и не всички са се регистрирали.

Още няма информация за националността на загиналите. Шест от жертвите са жени, петима са мъже. Повечето туристи и планинари, които посещават района, са италианци.

На някои места потокът Раганело (в Националния парк Полино) тече по дъното на тясна, дълбока почти един километър клисура, която на места е широка само около четири метра. Водата е придошла много бързо и хората са били повлечени от нея с невероятна скорост. Някои са намерени на три километра оттам в долината.

По данни на гражданска защита 23 души са спасени, като шестима от тях са с наранявания. Хората се покачили на скалите, за да се спасят от приливната вълна. Наложило се спасителите да използват въжета.

Началникът на Гражданската защита в Калабрия Карло Танси каза, че теренът е труден и пълен с различни препятствия. По думите му, когато се излял силният дъжд, каньонът се напълнил мигновено с вода, а хората били изстреляни ("катапултирани") като куршуми. 

Потокът Раганело се смята за опасен и местните власти препоръчват да се посещава само от опитни планинари, а в някои периоди от време достъпът дори е забранен, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във