Банкеръ Daily

Свят

Най-малко 100 са загиналите и 4000 ранените в Бейрут

Най-малко сто души са загинали и над 4000 са ранени при двете огромни експлозии на пристанището в Бейрут, опустошили вчера цели квартали от ливанската столица. Това заяви днес ливанският Червен кръст, предаде Франс прес.

"Екипите ни продължават издирвателните и спасителните си операции в околните райони", добавя организацията в своето комюнике.

Ръководителят на Ливанския Червен кръст Жорж Кетане по-рано съобщи, че няколкостотин ранени са откарани в болниците. Той каза пред местни медии, че не разполага с точни данни за ранените, тъй като много хора са хванати в капан в домовете си и в района на експлозиите.

Ливанската телевизия Ел Би Си цитира болница "Отел Дийо" в Бейрут, която каза, че оказва помощ на над 500 пострадали и не е могла да поеме повече. Десетки ранени трябва да бъдат оперирани, казаха от болницата и призоваха хората да дарят кръв.

Служители от гражданската защита на Ливан продължават да гасят пожара след вчерашната експлозия, съобщи телевизия "Скай нюз - Арабия".

По нейни данни в района на пристанището, където стана взривът, дежурят отряди от ливанската армия. Всички пътища към морския порт са блокирани. Спасители продължават да търсят хора, затрупани под развалините.

Според ливанските власти на пристанището в Бейрут са експлодирали складирани там от 2015 г. 2700 тона амониева селитра.

В страната е обявен траур. Бейрут е признат за зона на бедствие, в града е обявено и извънредно положение за две седмици.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във