Банкеръ Daily

Свят

Най-малките ученици в Норвегия от днес тръгнаха на училище

Норвегия, в която епидемията от новия коронавирус се забавя, днес отвори отново училищата за най-малките. Това е нов етап от съвсем бавна и постепенна нормализация, който обаче безпокои някои родители, предаде Франс прес.

Седмица след като в скандинавката страна отново заработиха детските ясли и градини, в училище се връщат децата на възраст от 6 до 10 години, които в течение на месец и половина имаха уроци по интернет. Сега те ще учат в клас в групи от не повече от 15 деца.

Някои родители обаче смятат тази стъпка за преждевременна, още повече че след отварянето на яслите и детските градини няколко служители дадоха положителен тест за COVID-19.

Не бих се изненадал, ако нещата се влошат след отварянето на училищата, коментира родител на сайта "Детето ми не е лабораторно зайче за COVID-19", който до момента има близо 30 000 потребители.

С новата крачка Норвегия продължава постепенно да отменя ограниченията, обявени на 12 март за възпиране на епидемията. Разрешение да подновят работа имат също фризьори и козметици.

Множество мерки, като забраната на спортни и културни прояви и препоръките за социална дистанция, обаче остават в сила.

"Не бива да се отпускаме, а да работим упорито заразата да остане под контрол. Не бъдем ли предпазливи, това може да има тежки последици за другите. В най-лошия случай ще се наложи да затегнем отново мерките. Трябва да се постараем да избегнем такъв развой", предупреди на пресконференция в петък министър-председателката Ерна Сулберг.

По днешни данни на норвежкия институт за здравеопазване броят на заразените с коронавируса през последното денонощие се е увеличил с 28 до общо 7533-ма души, посочва ТАСС.

В последните дни броят на новите случаи се беше стабилизирал около 100 души на денонощие. Вчера и днес обаче се съобщава за по-малко от 50 новозаразени за 24 часа, което е най-ниското равнище за последните седмици.

Починалите в резултат на коронавируса в страната са 201 и от вчера броят им не се е променил. В болница се намират 122-ма пациенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във