Банкеръ Daily

Свят

Най-големите рискове през 2015-а

Според публикувания през седмицата обзор на Eurasia Group - най-голямата в света консултантска компания за оценка на политическия риск, на първо място сред  опасностите, заплашващи ни през 2015-а, е политическият пейзаж в Европа. Следват охладнелите заради кризата в Украйна отношения между Русия и САЩ и приятели; забавените темпове на растеж на китайската икономика и намеренията на терористите от "Ислямска държава" да започнат бойни действия извън базите си в Ирак и Сирия, с крайна цел - Рим. Челната петица оформя манията на Щатите да използват санкциите и достъпа до капиталовите пазари като средства за налагане на своето мнение върху финансовите институции и държавите - стратегия, определяна от специалистите на Eurasia Group  като "милитаризация на финансите".

В официално изявление директорът на фирмата Ян Бремер и нейният председател Клиф Купчан посочват, че "европейските стопанства са в значително по-добра форма, отколкото в зенита на кризата на държавния дълг в еврозоната, но политическото положение доста се е влошило" както вътре в блока, така и между неговите членове и външния свят. Растящият евроскептицизъм, излъчван от цяла група политически движения, оказва влияние върху утвърдените политически сили. Особени изненади могат да се очакват от лявата гръцка "Сириза", която е против строгите икономии и се очаква да спечели предсрочните избори в Гърция на 25 януари. Експертите смятат, че "най-доброто решение за Европа ще е Германия, Франция и Великобритания да работят заедно, за да осигурят стабилно ръководство на Европейския съюз". Това обаче едва ли ще се получи в сегашната обстановка, най-вече защото германците като цяло са доволни от статуквото и са готови да предпочетат ограниченията пред стимулите.

Политическите анализатори са убедени, че руската криза ще продължи да ескалира, заплахата от ислямистките терористи ще е по-голяма за Европа от който и да бил друг район по света извън Близкия изток, а отношенията между САЩ и Европа ще се влошават. 

На пресконференция на 5 януари Бремер и Купчан споделиха, че не са крайни песимисти, защото някои заплахи са преувеличени от медиите и политиците. Тяхното мнение е, че прекалената концентрация на политическите лидери върху реформите в собствените им страни ще помогне на Китай, Япония и Индия да избегнат предизвикани от пазарните колебания конфликти. Рискът от нестабилност на държавите износителки на петрол е преувеличен, азиатският национализъм няма да е проблем, а "Ислямска държава" ще загуби почва в Близкия изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във