Банкеръ Daily

Свят

Най-големият съюзник на Меркел може да бъде най-голямата заплаха за нея

В годината на политическите сътресения в Германия финансовият министър Олаф Шолц изплува като изненадващ победител. 

С проевропейските си възгледи и присъствие, социалдемократът увеличава влиянието си, докато германският канцлер Ангела Меркел се бори с коалиционните си партньори за миграционната политика. 60-годишният Шолц изпревари Меркел като най-популярния политик в Германия, стоейки встрани и представяйки себе си като стабилизираща сила по време на коалиционната криза. 

По отношение на държавния бюджет той е ястреб, подобно на предшественика си Волфганг Шойбле. Споделя и вижданията на Меркел за общи действия с Франция, целящи да запазят цялостта на Европейския съюз. Това прави Шолц един от най-ценните съюзници на Ангела Меркел, но също така високият му рейтинг предполага, че в бъдеще той ще бъде кандидат за канцлерския пост, пише Bloomberg. 

Анализаторите казват, че Шолц е харесван, защото гарантира солиден бюджет. По професия той е адвокат, специализиран в трудовото право. Той бе част от политическия кабинет на Меркел в нейния първи мандат. В продължение на седем години бе кмет на Хамбург - втория по-големина град в Германия, разполагащ с най-голямото пристанище в страната. 

Германците симпатизират на Шолц заради неговата емоционална сдържаност, политически прагматизъм и предпочитанията му да прави политика при закрити врати - черти, подобни на тези на Меркел. 

Когато парламентарното мнозинство на германския канцлер бе поставено под въпрос през миналия месец, на Шолц се падна задачата да успокои напрежението между партията на Меркел и нейните баварски съюзници, за да бъдат избегнати скорошни избори. 

Спокойствието на Шолц бе ключово, докато Ангела Меркел губеше популярност. Още през юни той се изравни с Меркел в социологическите проучвания, а месец по-късно я изпревари на първо място по доверие сред германците.

Докато Социалдемократическата партия се възстановява от най-голямата си изборна загуба от Втората световна война насам, рейтингът на Шолц предполага, че той ще е следващият кандидат-канцлер на СДП. Подобно на Меркел, финансовият министър е с по-висок рейтинг дори от собствената си партия.

"Той се отличава със спокойствие и компетентност, без да променя позициите на германците.Това го прави подходящ кандидат за канцлер", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в банката "Беренберг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във