Банкеръ Daily

Свят

Най-големият католически храм е в една от най-бедните държави на Африка

Базиликата Божията майка на мира в Ямусукро

Светът е пълен с чудеса... Понякога природата ни изненадва със своето майсторство, а друг път човешкият гении сътворява като че ли невъзможни на пръв поглед неща. Има и строежи, които изненадват със своята нелогичност или амбициозност.   

Такова едно творение е Базиликата Божията майка на мира в Ямусукро (на френски: Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro). Римокатолическата църква е построена в Ямусукро - столицата на Кот д’Ивоар, и е най-голямата в света.

Построена е между 1985 и 1989  г. за 300 млн. долара. За строителството е използван мрамор, внесен от Италия, а витражните стъкла са внесени от Франция. Проектът на купола е заимстван от базиликата „Свети Петър“ във Ватикана - той е с малко по-малък размер от купола на храма в Рим, но е с по-голям кръст. В базиликата има множество колони от различни архитектурни стилове.

В съседство с църквата са построени две идентични сгради - административна сграда и папска вила. Основният камък е поставен на 10 август 1985 г., а на 10 септември 1990 г. храмът е осветен от папа Йоан Павел II - първият папа от славянски произход и първият след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец.

Според Книгата за рекорди на Гинес със своята площ от 30 000 кв. м и височина на купола 158 м базиликата е най-голямата църква в света. Храмът разполага със 7000 седящи места и възможност за провеждане на литургии с участие общо на 200 000 вярващи.

Строителството на базиликата е съпроводено с разногласия в общественото световно мнение във връзка с целесъобразността на такъв храм в Кот д’Ивоар. Най-големият католически храм е построен в една от най-бедните държави на Африка, в която католиците са едва 30% от населението. Той се намира в беден регион, където само богатите имат достъп до течаща вода и други санитарни условия.

Идеята за построяването на огромната базилика е на тогавашния президент - Феликс Хуфуе-Боани, който премества административната столица на Кот д’Ивоар от 3-милионния град Абиджан в 150-хилядния Ямусукро. Абиджан (на френски: Abidjan) е най-големият град в Кот д'Ивоар. От 1934 до 1983 година е столица на страната. Градът е финансов център на Западна Африка.

Базиликата се управлява от полски палотини на цена от 1.5 млн. щатски долара годишно. Общество на католическия апостолат (на латиница: Societas Apostolatus Catholici), по-известен като Палотини, са Дружество за апостолски живот в рамките на Римокатолическата църква, основано през 1835 г. от римския свещеник Свети Винсент Палоти. Палотини са част от Съюза на католическия апостолат и присъстват в 45 държави на шест континента. Палотините управляват една от най-големите църкви в света, базиликата „Дева Мария от мира на Ямусукро“ в Кот д'Ивоар.

 

Ямусукро

(на френски: Yamoussoukro) е официалната столица на африканската държава Кот д'Ивоар. Тя се намира на повече от 200 км северно от икономическата столица и най-голям град в страната - Абиджан. Столицата разполага и с международно летище. Градът се слави с Базиликата на Божията майка на мира, най-големият и висок католически храм в света, осветен от папа Йоан Павел II през 1990 година. В Ямусукро е роден Феликс Уфуе-Боани (1905-1993 г.), първи президент на Кот д'Ивоар (1960-1993 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във