Банкеръ Daily

Свят

Най-ценните статуи на Нотр Дам са спасени

Момент от преместването на статуите

Покривът на катедралата "Нотр Дам" е напълно унищожен от пожара, но съкровищата й, за щастие, са останали непокътнати, съобщиха френски медии. Малко след 22 ч местно време обаче огънят се е пренесъл към една от двете кули. 

Всички околни сгради на Сите са евакуирани, а 400 пожарникари продължават да гасят. 

16 безценни статуи, красящи сградата, са били пощадени. Заради реставрацията те са били свалени от фасадата преди дни и са били изпратени в Периньо. 

Всяка година "Нотр Дам" е посещавана от над 13 млн. туристи. Катедралата е действаща и в нея се извършват около 2000 служби годишно.

ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам", съобщава АФП. Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж "безценно наследство".

"Нотр Дам" продължава да гори, след като се подпали по-рано тази вечер. Покривът и острият връх, който се издигаше в средата на основния кораб на църквата са напълно разрушени.

Не се съобщава за пострадали, а усилията да бъде загасен огънят и спасено културното наследство в катедралата продължават.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази ужаса си от огромния пожар в Нотр Дам.

„Ужасно е да видиш този гигантски пожар в Нотр Дам в Париж. Трябва да се използват хеликоптери-цистерни, за да бъде потушен той. Трябва да се действа бързо“, написа Тръмп в Туитър. Американската първа дама Мелания Тръмп написа, също в Туитър, че сърцето ѝ се къса при вида на катедралата, обхваната в пламъци.

Кметицата на Париж Ан Идалго нарече пожара „ужасен“ и каза, че щетите са „колосални“.

Германия също изрази съчувствие на французите. Германският канцлер Ангела Меркел каза, че Нотр Дам е символ на Франция и на „нашата европейска култура“. „Тези ужасяващи кадри на Нотр Дам в пламъци ме поболяват. Нотр Дам е символ на Франция и на нашата европейска култура. В мислите си сме с нашите френски приятели“, написа в Туитър говорителят на Меркел - Щефен Зайберт. Германският външен министър Хайко Маас каза, че  пожарът в Нотр Дам е удар в сърцата на германците и изрази подкрепа с Франция.

 „Лондон скърби с Париж днес“, откликна също в Туитър кметът на британската столица Садик Хан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във