Банкеръ Daily

Свят

Най-богатият руснак даде рамо на Путин

Алексей Мордашов

Руският бизнес трябва да е подготвен да подкрепи финансово усилията на държавата да балансира увеличените разходи по преодоляване на пораженията от пандемията от коронавируса, смята най-богатият руснак Алексей Мордашов. Той сподели мнението си след като президентът Владимир Путин предупреди, че Кремъл ще провери как компаниите харчат рекордните си печалби по време на криза. Милиардерът Мордашов, който е собственик на стоманодобивния гигант "Северсталь", е уверил, че компанията му "категорично" подкрепя призива на руския лидер към бизнеса да инвестира обратно допълнителните приходи вместо да възнаграждава инвеститорите. 

В интервю за "Файненшъл таймс" Мордашов е посочил, че призивът на президента Путин "изразява в най-висока степен нагласите на средностатистическия руснак". И че те не са залегнали в законодателството, но са просто "искания за социална справедливост и включване". А едрият руски бизнес трябва да им обърне внимание. 

В национално обръщение към законодателите през април Путин намекна на компаниите, че докато те са прибрали рекордни печалби по време на пандемията, по-бедните руснаци са понесли сериозния удар от заразата и че Кремъл в отговор "може да реши да прецизира данъчното законодателство". Руският президент обърна внимание, че някои раздават щедро дивиденти, докато други влагат средствата в развитието на фирмите си и на целите индустриални сектори и че държавата ще подкрепи онези, които са избрали инвестициите.

Мнозинството от големите руски индустиални компании са бивши съветски държавни предприятия и активите им в момента се контролират от олигарси и магнати. Кремъл пък засили през последните години призивите си към тези милиардери и към бизнеса им да увеличат финансовия принос за обществото. 

Руското стопанство се възстановява от пандемията по-бързо от повечето западни държави след като Москва отказа да въведе втора карантина срещу COVID-19 през миналата есен, въпреки че предпочете да въведе изплащането на целенасочени стимули в доста по-нисък размер от западните спасителни пакети. Мордашов обаче смята за правилен призива на Путин към руския бизнес да даде приоритет на инвестициите и на развитието след като пандемията нанесе допълнителен удар върху реалните доходи, които са паднали с 11% от 2013-а. Защото когато много хора страдат и когато покупателната способност намалява, това е огромен проблем с особена тежест за страната.   

Според публикувано наскоро изследване на "Прайсуотърхаус Купърс", 52% от руснаците искат държавата да регулира по-агресивно бизнеса. Първият руски вице-премиер Андрей Белоусов предложи през миналата седмица да се обложат с допълнителни данъци на обща стойност 100 млрд. рубли (1.4 млрд. долара) местните корпорации в областта на добива и обработката на метали заради големите им печалби от скока на котировките на тези суровини през миналата година. Мотивът: по-високите цени означават по-високи разходи за държавните проекти. Белоусов прикани мениджърите да върнат допълнителните си приходи, така че правителството да може да изпълни планираните програми. 

Впоследствие вицепремиерът даде на заден ход след масовия мощен отпор на водещите производители на метали. А Мордашов увери, че бизнесмените са готови да платят цената за "разрешителните да работят", но биха предпочели да го направят чрез реинвестиране на печалбите, а не чрез допълнително данъчно облагане. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във