Банкеръ Daily

Свят

Над сто души са бити от полицията в Северно Косово вчера

Над сто души в Северно Косово са пострадали от действията на специалните части на косовската полиция по време на операцията им вчера, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".

По информация на вестника са бити над 100 души, включително възрастни хора. Задържани са 19 сърби.

Главният лекар на болницата в Косовска Митровица Златан Злек съобщи, че сериозно ранени са най-малко четирима души и те са настанени в болницата. Сред тях са руският дипломат Михаил Краснощеков и глухоням жител на Зубин поток. Двамата имат сериозни наранявания по главата и на лицевите кости.

Лидерът на партията Сръбска листа Горан Ракич съобщи, че по време на акцията на косовската полиция вчера са били задържани три жени и съдбата им до днес не е известна.

Същевременно главният прокурор в Косовска Митровица Шакири Сила заяви, че руският гражданин Краснощеков е пуснат на свобода благодарение на дипломатическия си имунитет като член на мисията на ООН ЮНМИК, докато сръбският член на мисията Деян Димич още е в затвора, предаде Танюг. Сила заяви, че ще поиска утре от шефа на ЮНМИК Захир Танин да бъде вдигнат дипломатическият имунитет на руския гражданин, за да му бъде повдигнато обвинение.

Международните сили за поддържане на мира в Косово КейФОР отричат информацията, че унгарският батальон в състава на мисията се е опитал да се намеси в ситуацията по време на ескалацията на конфликта в Северно Косово вчера, заяви говорителят на КейФОР Винченцо Грасо за белградската ТВ Първа.

Грасо опроверга информацията на журналиста, че по време на вчерашните събития не е имало единство в мисията на КейФОР и унгарският батальон искал да се намеси. "Информацията е абсолютно невярна. Унгарският батальон е част от КейФОР и следва линията на КейФОР. Опити за намеса без одобрение на КейФОР не е имало. Те бяха готови да се намесят, но не се опитаха", каза Грасо.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза вчера, че министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на сръбската армия са се свързали с НАТО и им било казано, че алиансът няма да се намесва в косовската операция. Той добави, че унгарските служители в КейФОР /силите на НАТО в Косово/ са се опитали да успокоят ситуацията, но командирът им ги върнал от обратно и казал, че КейФОР няма да се намесва в неща, които са от полицейско естество.

Косовската полиция предприе вчера операция в четирите северни общини с предимно сръбско население. Властите в Прищина съобщиха, че това е операция срещу организираната престъпност, докато директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич заяви, че тя има за цел да сплаши сърбите и да предизвика паника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във