Банкеръ Daily

Свят

Над сто държави се ангажираха да сложат край на обезлесяването

Великобритания съобщи, че е получила подкрепата на повече от 100 държави за слагане край на обезлесяването по света, което учените смятат за един от главните фактори за климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

На климатичната конференция на ООН в Глазгоу британското правителство каза, че лидерите на страни, представляващи над 85 процента от световните гори, са се ангажирали до 2030 г. да прекратят обезлесяването и да преминат към активно залесяване.

Планът е подкрепен от страни като Бразилия, Китай, Колумбия, Конго, Индонезия, Русия и САЩ. За осъществяването му са обещани над 19 милиарда долара държавни и частни средства.

Горите са много важни екосистеми и едно от основните средства за поглъщане на въглероден диоксид от атмосферата, но цената на дървесината като суровина и нарастващото търсене на земеделски земи и пасища води до масирано и често незаконно изсичане на горите, особено в развиващите се страни.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" предупреди, че постиганите преди подобни договорености са се оказвали безрезултатни. Лусиана Телес Чавес, изследователка от организацията, каза, че увеличаването на правата на коренното население ще спомогне за преустановяване на обезлесяването и би трябвало да бъде включено в споразумението.

Активисти и защитници на околната среда коментират, че светът губи горите си със зашеметяваща скорост - на всеки две секунди изчезва гора с площ като футболно игрище заради селско стопанство, урбанизация, горски пожари и горско стопанство. Според една от инициативите, която следи обезлесяването, през миналата година светът е загубил 258 хиляди квадратни километра гора, което е повече от цялата територия на Великобритания.

Изпълнителните директори на повече от 30 финансови институции също ще обещаят да спрат да инвестират в дейности, свързани с обезлесяването.

Последното подобно обещание, Декларация за горите, подписана през 2014 г., обеща да намали наполовина обезлесяването на тропическите гори и да възстанови поне 150 милиона хектара гора до 2020 г. Въпреки мащабната реклама при подписването й, нито една от целите в декларацията не е изпълнена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във