Банкеръ Daily

Свят

Над сто бойци на Дамаск убити при американски удар

Американски военен при кюрдските сили в Сирия

Над 100 сирийски проправителствени бойци са били убити при въздушните удари, нанесени по тях в източната провинция Дейр аз Зур от оглавяваната от САЩ коалиция, предаде Ройтерс, като се позова на представител на американските власти. Цитираният източник, пожелал да запази анонимност, разказа, че коалицията е предотвратила късно снощи и рано тази сутрин координирана атака срещу поддържаните от нея Сирийски демократични сили (СДС) - съюз от кюрдски и арабски милиции. 

Близо 500 сирийски проправителствени бойци, подкрепяни от танкове, артилерия и минохвъргачки, нападнали щаб на СДС. Атаката била отбита. 

Инцидентът е станал в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

САЩ са нанесли въздушни удари в Сирия по проправителствени сили, след като те нападнали опозиционни бойци, придружавани от американски военни съветници.

Асошиейтед прес отбелязва, че коалицията рядко нанася удари в Сирия по сили, подкрепящи президента Башар ал Асад. 

В Дейр аз Зур Сирийските демократични сили (СДС) - поддържана от САЩ коалиция от кюрдски и арабски бойци - се борят срещу групировката "Ислямска държава" източно от Ефрат. 

Сирийските правителствени сили са активни от другата страна на реката. САЩ съобщиха, че сирийски проправителствени сили са атакували щаб на СДС. В отговор Съединените щати са нанесли въздушни удари по нападателите и са ги отблъснали. При атаката няма пострадали американци. 

Коалицията начело със САЩ "остава решена да се съсредоточи върху борбата срещу "Ислямска държава" в долината на Ефрат", но има "неотменимо право на самозащита", се подчертава в комюникето. То не съдържа подробности, включително какви точно са били извършителите на атаката срещу щаба на СДС, нито дали те са дали жертви. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във