Банкеръ Daily

Свят

Над половината руснаци не виждат полза от западната цивилизация

Повече от половината руснаци, участвали в проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), не смятат западната цивилизация, култура и демокрация за полезни. Това показват оповестените днес резултати от изследването, цитирани от ТАСС.

"Повече от половината руснаци (59 процента) не виждат полза от западната цивилизация, демокрация и култура. Според 33 процента те са неподходящи за нас, а 26 на сто са на мнение, че те са разрушителни. Тези представи трайно се затвърждават в общественото мнение след 2000 г., когато изразилите отрицателна гледна точка са били 35 процента, 25 на сто са били на мнение, че западните ориентири са неподходящи за нас, а 10 процента са ги смятали за пагубни", се казва в съобщението на центъра.

Според публикуваните резултати делът на тези, които смятат, че от западната култура, демокрация и цивилизация могат да бъдат взети много полезни неща, намалява от 55 процента през 2000 г. на 30 на сто през 2022 г.

Младите хора (на възраст 18-34 години) се отнасят лоялно към Запада и смятат, че той е нужен на Русия или може да й даде много добри неща (50-55 процента). При групата на хората над 35 години преобладават противоположните оценки. Анкетираните на възраст над 60 години смятат западните ориентири за пагубни и неподходящи (70 процента). Същевременно всеки втори участник в изследването (55 процента) е на мнение, че Западът не е виновен и че руснаците сами забравят собствената си култура, а една трета от запитаните (35 процента) виждат проблем в засилването на влиянието на западната култура. С мнението, че западната култура влияе отрицателно на артистичните вкусове на руснаците, се съгласяват 44 процента от запитаните.

"За руската култура продължава да е характерно наличието на защитни филтри, позволяващи да се заимстват нови елементи, помагащи за развитието й, и същевременно да се отблъскват тези, които противоречат на базовите ценности. Запознавайки се с любопитство и предпазливост с новите тенденции, руснаците далеч невинаги ги приемат като норма. За мнозинството от запитаните поставянето като приоритет на възпроизводството и развитието на многонационалната култура на руския народ е ключово условие за намаляване на опасността от разрушаване на културния й код", коментира проучването съветникът на генералния директор на ВЦИОМ Елена Михайлова.

Националното изследване "ВЦИОМ-Спутник" е осъществено на 5 август с участието на 1600 пълнолетни граждани на Русия.

Държавите от Европейския съюз, които граничат с Русия, може да забранят достъпа на руски туристи, ако не бъде взето аналогично решение на равнище ЕС, заяви междувременно литовският министър на външните работи Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс. "Разговарях с (моите колеги) от всички тези страни... не виждам много различия в политически план", каза литовският външен министър пред репортери в столицата Вилнюс.

Освен Литва останалите държави от ЕС, които граничат с Русия, са Финландия, Естония, Латвия и Полша.

"Руските туристи не бива да бъдат в Европейския съюз. Страната им извършва геноцид", подчерта Ландсбергис, имайки предвид войната в Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във