Банкеръ Daily

Свят

Над половината европейци смятат, че ЕС може да се разпадне до 20 години

Над половината европейци смятат, че Европейският съюз ще се разпадне в рамките на едно поколение, въпреки че подкрепата за общността достигна връх, невиждан от повече от 25 г., пише "Гардиън".

В Германия, Франция, Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Словакия, Румъния, Гърция, Чехия и Полша мнозинството от анкетираните са на мнение, че разпадане на ЕС е "реална възможност" през следващите 10-20 години.

Проучването, поръчано от Европейския съвет за външна политика, показва, че 58% от хората във Франция смятат, че ЕС е много вероятно или вероятно да не съществува до 20 години. Пред Франция е само Словакия, където 66% споделят тази позиция.

От 14-те държави, заемащи повече от 70% от местата в Европарламента, които са анкетирани от "Югав", само в Швеция (44%), Дания (41%) и Испания (40%) по-малко от половината анкетирани прогнозират край на съюза.

Всеки трима на десет души казват, че конфликт сред страните членки на ЕС е реална вероятност. 1/3 от анкетираните във Франция и Полша смятат, че може да избухне война в общността.

Европейците също се притеснени за колебливия просперитет. Проучването е установило, че само 1/3 от германците и 1/4 от италианците и французите имат пари в края на месеца за несъществени разходи като ваканции и луксозни стоки.

В Европа 3/4 мислят, че политиката е разбита на национално и на европейско ниво. Във Франция само 15% са на мнение, че политическата система работи добре.

Сондажът разкрива още, че почти 92% от анкетираните смятат, че ще изгубят, ако ЕС се разпадне.

Иначе подкрепата за еврочленството е на най-високото си ниво от 1983 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във