Банкеръ Daily

Свят

Над половината американци одобряват действията на Байдън в първите 100 дни

Около половината жители на САЩ поддържат действията на Джо Байдън като президент в момента, когато мандатът му доближава символичния рубеж от 100 дни присъствие във властта. Резултатите са от проведената от вестник The Washington Post  и телевизионната компания АВС анкета.

Както се отбелязва в изследването, 52% американците казват, че те "в някаква степен" одобряват действията на президента демократ, докато в същото време  42% от жителите на страната се изказват против неговата политика. Но, над една трета от анкетираните -  34%, заявяват, че "решително одобряват" неговата работа. Има и още една група хора - 35%, които казват, че те "категорично не одобряват" неговите действия като държавен глава.

Изданието отбелязва още, че от всички американски лидери при кота 100 дни начело на властта, само при 45-я президент на САЩ - републиканца Доналд Тръмп, рейтингът на одобрение е бил по-ниско, отколкото при Байдън. Тогава 42% от американците са одобрявали политиката на Тръмп, докато против неговите действия през април 2017 година са се изказвали  53% от анкетираните.

Хората смятат, че действащият държавен глава трябва да работи за спечелване на поддръжката на републиканците по такива важни въпроси като борбата с разпространението на новия коронавирус, миграционната криза на границата с Мексико и реформата на инфраструктурата на страната. Заедно с това 60% от анкетираните заявяват, че Байдън е длъжен "да се опита да спечели  поддръжката на републиканците", а не да действа в сам.

Освен това, в изследването се отбелязва, че американският лидер е получил най-висока оценка за предприетите от него стъпки в борбата с пандемията, докато болшинство от от хората не одобряват неговите действия по отношение на миграционната криза. Заедно с това 64% от жителите на страната, включително и 33% републиканците, поддържат предприетите от Байдън мерки по ваксинацията на населението и борбата с инфекцията. Над половината от американците одобряват неговите действия, насочени към излизане от предизвиканата от пандемията икономическа криза, но 53% заявяват, че са против неговата миграционна политика, пише The Washington Post.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във