Банкеръ Daily

Свят

Над 80 жертви и 1300 в неизвестност при наводненията в Германия

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия най-малко 30 души са загинали от последиците от природното бедствие, в Рейнланд-Пфалц - поне 50.

Над 80 са вече жертвите на опустошителните наводнения в западната част на Германия, а други 1300 души се водят в неизвестност в района на Кьолн, съобщиха германските власти.

Във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия най-малко 30 души са загинали от последиците от природното бедствие, в Рейнланд-Пфалц - поне 50. „Страхуваме се, че броят на жертвите ще се увеличи“, уточниха от местната полиция. 

От началото на седмицата в Западна и Югозападна Германия започнаха обилни дъждове, които доведоха до опустошително наводнение. Притоците на Рейн Ар и Мозел наводниха бреговете, както и по-малките реки Зауер, Прюм, Нием, Кил и Ерфт. Най-пострадали са федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц. Цели градове са в руини след най-мащабното в новата история на Германия подобно природно бедствие. Придошлите реки отнесоха цели райони, а много къщи са се срутили. Мобилните мрежи са прекъснати, а много хора не могат да се свържат с близките си.

"Мирни селища преживяват катастрофа, трагедия. Шокирана съм от данните, които получавам за градове под вода, в които хората се качват по покривите на къщите си, за да се спасят и да бъдат спасени”, заяви канцлерът Ангела Меркел.

В Белгия загиналите при наводненията са 12 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във