Банкеръ Daily

Свят

Над 70% от киберпрестъпленията в света са измами

Над 70% от всички киберпрестъпления в света през първото полугодие на 2021 г. са онлайн измами, сочат данните от отчета на компанията разработчик на решения за откриване и предотвратяване на кибератаки Group-IB.

"Пандемията от коронавируса през 2020-2021 година стана причина за взривния ръст на тази индустрия. Онлайн измамите, по данни на Group-IB, са основните престъпления в интернет през първото полугодие на тази година. На тях се падат вече 74.5% от всички киберпрестъпления. При това  малко повече от половината от тях -  57%, са измама с доброволно плащане и разкриване на данни на жертвите. Още 17.5% са фишинг атаките, т.е. кражба на данни от банкови карти", пише в отчета.

В сравнение с първото полугодие на миналата година делът на онлайн измамите се е увеличил с 3 процентни пункта, а делът на фишинга - с 1.5 процентни пункта.

В периода между второто полугодие на 2020 г. и първото полугодие на тази година експертите са отчели ръст в броя на  фишингите с 18 процента. Group-IB е инициирала блокирането на над 14 000 фишинги, разположени на 12 000 уникални домейна. При това около 20% от фишинговите атаки са били от хакнати легитимни сайтове.

Експертите също така отбелязват ръст на фишинга в популярните онлайн услуги (с 16%) и в социалните мрежи (с 8 на сто).

Освен това, експертите подчертават и използването в над 90 страни по целия свят на схеми с таргетирани измами, където за всеки  конкретен ползвател се генерира отделна връзка, а като примамка злосторниците използват над 120 бранда. Загубите на ползвателите могат да достигнат до 80 млн. долара на месец, подчертават от Group-IB.

Прогнозите на експертите

Експертите на Group-IB очакват, че броят на фишингите стабилно ще се увеличива, преди всичко при онлайн услугите и социалните мрежи, а също така прогнозират и ръст на фишинга, насочен към мобилните устройства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във