Банкеръ Daily

Свят

Над 60 хил. гърци са се записали за ваксиниране за денонощие

Премиерът Мицотакис е сред първите ваксинирани

С бързи темпове върви запазването на час за ваксиниране от жителите на Гърция над 85 години, съобщава "Катимерини".

От понеделник вечерта, когато беше отворена електронната платформа за запазване на час, до 18 ч. във вторник в нея са се регистрирали и са получили час за ваксинация 60 хиляди граждани.

До вчера следобед в Гърция са били поставени 56 232 ваксини на 0,54 процента от населението.

След ваксинирането на гражданите на възраст над 85 години ще дойде ред на групата 80-85 години, а след това и на над 70-годишните.

Последно проучване показва, че 74% от гърците желаят да се ваксинират при първа възможност.

В интервю за телевизия АНТ1, цитирано от АНА-МПА, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че до края на март страната ще е получила 4 млн. ваксини, т.е. ще бъдат ваксинирани около 2 милиона граждани.

Наред с локалните ваксинационни центрове през февруари ще бъдат отворени четири големи ваксинационни центъра в Атина и в Солун, които ще позволят извършването на масови ваксинации.

Мицотакис заяви още, че е изпратил писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за одобряването на европейски ваксинационен сертификат.

Гръцкият премиер изрази оптимизъм, че ще бъде възможно Гърция да посрещне това лято безопасно милиони посетители, а туристическият сезон ще бъде много по-добър от миналогодишния.

Около 110 000 души са се записали за ваксиниране против коронавирус в Сърбия през първите два дни от началото на работата на специализирания сайт, съобщи междувременно сръбската телевизия РТС. 

Половината от записалите се граждани са от Белград, а 30 процента са написали, че искат да се имунизират с която и да е ваксина.

Попълва се елементарен формуляр, в който освен личните данни може да се напише и предпочитание с коя от одобрените ваксини гражданинът иска да се ваксинира.

В Сърбия за употреба са разрешени пет ваксини - американските на Пфайзер/Бионтех и Модерна, британската на Оксфорд/АстраЗенека, руската Спутник V и китайската Синовак.

За онези, които не могат да се запишат по електронен път, от утре ще бъде отворен кол център.

Очаква се хората на възраст над 75 години да бъдат повикани до края на седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във