Банкеръ Daily

Свят

Над 60 държави събраха 3,4 млрд. долара за бежанците от Венецуела

Повече от 60 държави събраха 3,4 млрд. долара спешна помощ за петте милиона граждани на Венецуела, избягали в съседните държави, за да се спасят от икономическия колапс. На 26 май се състоя свикана от ЕС  международна донорска конференция за солидарност с венецуелските бежанци и мигрантите от латиноамериканските страни. Една от главните теми на форума ще бъде справяне със заплашителната вълна от COVID-19 във Венецуела и страните в региона, приютили над 5 милиона души, избягали от нея.

Страната е обхваната от една от най-тежките хуманитарни кризи, влошена допълнително от пандемията. Въпреки че има доказано най-големите петролни резерви в света, икономиката на страната се срина.Потвърдените случаи на коронавирус са 1 177, но „Хюман райтс уоч“ смята, че те са много повече заради липсата на тестове и тормоза, който режимът на Николас Мадуро оказва върху лекари и репортери.

САЩ твърдят, че властите в Каракас продължават да разпределят получаваната от тях хуманитарна помощ не според нуждите, а според политическите възгледи на хората. Режимът на Мадуро не пуска в страната хора от Световната продоволствена програма. Гладът пречи на социалното дистанциране. "Отделно във Венецуела масово се разпространяват оръжия, а агресивни „колективи“ налагат волята на управниците", се казва в доклад на Белия дом.

В анализ на Bloomberg се казва, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда различни варианти, за да възпрепятства подкрепата на Иран за Мадуро, най-вече доставките на бензин  Първият от петте ирански танкера, които трябва да транспортират голямо количество бензин, пристигна във Венецуела в началото на седмицата. Страната изпитва остър недостиг на гориво през последните седмици. 

Външното министерство на Иран обяви, че всеки опит на САЩ да възпрепятства доставките им за Венецуела ще бъде посрещнат с бърз и решителен отговор. Екип от ирански техници вече е на място при рафинериите на държавната петролна компания PDVSA. Това е част от по-широк план за предоставянето на работна ръка и доставки в замяна на 9 тона злато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във