Банкеръ Daily

Свят

Над 5000 българи гласуват в САЩ

Общо 5056 българи, живеещи в Съединените щати, ще гласуват на парламентарните избори.  Подадените заявления за участие са с близо 50% повече от тези през 2017 година и това засилва очакванията за по-голяма избирателна активност на сънародниците ни там. Заради българските законови ограничения в Съединените щати има само 35 избирателни секции, а исканията бяха за 46.

Българският град на Америка си остава Чикаго. На пет места се гласува в района на Ветровития град - в самия център, в сградата на генералното консулство е едната секция, а другите четири са в предградията, където живеят най-много българи. Поради часовата разлика изборният ден започна в следобедните часове българско време, но точно в 7.00 за Чикаго. По-рано започнаха да гласуват българите в източната част на Съединените щати, в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Пенсилвания, Северна Каролина, Джорджия, Индиана, съобщи БНР.

В тази часова зона най-голям е броят на българите в Ню Йорк. Там има две избирателни секции, където гласуването тече от 15.00 часа българско време. Последни - в 17.00 часа българско време, започнаха да гласуват и българите, заселени на Западния бряг - в районите на Лос Анджелис, Сан Франциско, Финикс, Лас Вегас, Сиатъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във