Банкеръ Daily

Свят

Над 50 хиляди швейцарци протестираха за мерки срещу глобалното затопляне

Докато у нас не можем да разрешим проблемите си с корупцията и търговията с влияние, швейцарците са насочили интереса си към глобалните проблеми. В събота няколко десетки хиляди души участваха в демонстрации в няколко града в Швейцария, настоявайки за мерки срещу глобалното затопляне.

Според организаторите в демонстрациите са се включили над 50 000 души  - 15 000 от които в Цюрих, останалите в столицата Берн,  Лозана и Женева. Движението "Стачка за климата", подето от шведската ученичка Грета Тунберг, получи широк отзвук в Швейцария, където младежите организираха няколко протеста със значителен брой участници.

Протестиращите настояват за спешни мерки срещу промените в климата на глобално ниво. Вдъхновителката на демонстрацията - 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг, от август 2018 г. всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "училищна стачка в защита на климата".  Тунберг вдъхнови младежите да принудят политиците да направят повече за справяне с климатичните промени и за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха - най-амбициозната цел, фиксирана в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Инициативата ѝ е достойна за Нобелова награда за мир според норвежки опозиционни политици, които я номинираха за отличието.

 Настоящото затопляне на климата с 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха допринася за наводнения, циклони, суши и други природни бедствия. Количеството въглероден диоксид се е увеличило с почти 45% (410 частици на милион)

Учени стигнаха до извода, че ако концентрацията на въглероден диоксид достигне 1200 частици на милион, защитният слой облаци може да изчезне. Ако антропогенната дейност продължава със същия темп, тази концентрация може да бъде надхвърлена още през 2104г., предупреждава Малте Майнсхаузен от университета в Мелбърн.

През март бе разпространена информация, че петте най-големи публични петролни компании харчат по 200 милиона долара годишно за реклами, чиято цел е забавяне, манипулиране и блокиране на информация за глобалното затопляне. Това разкри доклад на агенция "Инфлуенс Мап". 

Според доклада Шеврон, Бритиш петролиум и Ексън Мобайл са трите основни компании в сферата на директен лобизъм и инвестиране срещу глобалното затопляне, сочи докладът на "Инфлуенс мап". По време на американските междусрочни избори миналата година, 2 милиона долара са били похарчени за реклами във Фейсбук, които са изтъквали предимствата на увеличения добив на изкопаеми горива. Бритиш петролиум дори е дарила 13 милиона долара за кампания, подкрепена и от петролния гигант Шеврон. Кампанията успя да премахне данъка върху въглеродните емисии в щата Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във