Банкеръ Daily

Свят

Над 50 000 протестираха в Барселона срещу ареста на Пучдемон

Около 50 000 души излязоха на протест по улиците на Барселона снощи след ареста вчера на бившия каталунски сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, предаде ДПА.

Полицията даде предупредителни изстрели във въздуха и използва палки срещу протестиращите, които замеряха полицаите с бутилки, яйца, метални предмети и отпадъци. Протестно шествие премина от сградата на представителството на Европейската комисия до германското консулство.

Ранени бяха над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани. Протести имаше и в други градове.

Председателят на каталунския парламент Роже Торент призова за "широк социален и демократичен фронт в защита на правата и свободите" в Каталуния след задържането на Пучдемон в Германия по силата на заповед за арест, издадена от испанските власти. Торент каза, че "испанското правителство атакува демокрацията в сърцето и използва Каталуния като лаборатория за преследване на дисиденти навсякъде другаде".

Каталуния и Испания преживяват най-мрачните си моменти, откакто демокрацията бе възстановена преди четири десетилетия, продължи председателят на каталунския парламент, цитиран от АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във