Банкеръ Daily

Свят

Над 400 ранени в антиправителствен протест в Румъния

Стотици души са ранени в сблъсъци с полицията в Румъния, където снощи се състояха антиправителствени протести, предаде ДПА, цитирайки Аджерпрес.

Около 440 души, в това число 24 полицаи, са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията в редица квартали на столицата Букурещ. Край сградата на правителството бяха арестувани няколко души.

По данни на полицията в Букурещ са протестирали 20 000 души. Хиляди души протестираха и в други градове. 

Румънците са недоволни от решенията на управляващите социалдемократи по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки че е осъден на затвор за корупция.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис твърдо е осъдил бруталната намеса на жандармерията срещу протестиращите на площад "Виктория“ и е подчертал, че вътрешният министър Кармен Дан трябва незабавно да обясни начина, по който е управлявала събитията, предава Аджерпрес.

"В една автентична демокрация всеки човек има правото да протестира, но насилието не е приемливо, независимо от политическите мнения. Твърдо осъждам бруталната намеса на жандармерията. Опитът да се сломи волята на хората чрез насилствена реакция на правоприлагащите сили е укоримо решение. Вътрешният министър трябва незабавно да обясни начина, по който управлява събитията", заяви Йоханис.

Освен в Букурещ и по-големите градове на Румъния, антиправителствени протести срещу управляващите в северната ни съседка бяха организирани и пред посолствата й в цяла Европа.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във