Банкеръ Daily

Свят

Над 40 ранени полицаи на протестите снощи в Скопие

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия тази вечер протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония в тази вечер съобщават от МВР. Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време. 

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

"МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите", пишат от МВР. 

"Тази вечер гражданите станаха свидетели на нови инциденти и насилие на протестите, организирани от ВМРО-ДПМНЕ и проруската инсталация (Левица) пред парламента. Отново станахме свидетели как бандити с качулки нападаха, хвърляха запалими течности, замеряха с камъни македонската полиция и се опитаха да влязат насила в парламента. Видяхме подобни сцени на черния 27 април и знаем какво означава това", написаха от управляващата партия в Северна Македония СДСМ и категорично осъдиха насилието, "което показва истинското лице на ВМРО-ДПМНЕ и проруската Левица".

Според СДСМ целта на двете опозиционни партии е да дестабилизират страната, да й навредят, работейки по този начин за "центровете на власт, които не мислят доброто на страната и народа, и не желаят страната да бъде част от Европейския съюз“.

От СДСМ заявяват, че институциите заедно с гражданите няма да позволят държавата да бъде застрашена и за бъде повторен 27 април 2017 година, когато  протестиращи нахлуха в сградата на парламента и имаше бити, и окървавени депутати.

"Протестът е гарантирано право, но насилието е престъпление и отговорността за това трябва да се носи от всички участници", пише в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във