Банкеръ Daily

Свят

Над 40 американски щати подадоха общ иск срещу фармацевтични компании

Повече от 40 американски щати подадоха иск, с който обвиняват фармацевтични компании в заговор за изкуствено увеличаване на цената на обичайните лекарствени средства.

В делото се твърди, че около 20 компании са участвали в определянето на цени за над 100 лекарства, включително такива за лечение на диабет и рак.

Една от обвинените фирми е „Тева Фармасютикълс“, най-големият световен производител на генерични лекарства.

„Тева“, която отрича всякакви нарушения, казва, че ще защити действията си.

Искът, който е следствие на петгодишно разследване, обвинява компаниите, произвеждащи лекарства, че са участвали в престъпна схема за повишаване на цените - в някои случаи с повече от 1000%. Искът бе подаден от главния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг.

"Имаме убедителни доказателства, които показват, че генеричната лекарствена индустрия е извършила многомилиардна измама на американския народ", каза Тонг, цитиран от Би Би Си.

"Разполагаме с имейли, текстови съобщения, телефонни записи и свидетелства на специалисти от компаниите, които смятаме, че ще докажат многогодишен заговор за определяне на цените и разделяне на пазарния дял за огромен брой лекарства."

Представител на „Тева“ в САЩ заяви пред медиите, че израелската компания "не е участвала в никакво поведение, което би довело до гражданска или наказателна отговорност."

Останалите 19 фирми, замесени в делото, все още не са коментирали твърденията.

Според съдебното дело компаниите, произвеждащи лекарства са се уговорили за манипулиране на цените между юли 2013 г. и януари 2015 г.

Г-н Тонг заяви, че разследването е разкрило защо разходите за здравни грижи и лекарства, отпускани по лекарско предписание, са толкова високи в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във