Банкеръ Daily

Свят

Над 36 000 руснаци са с "електронен болничен" след завръщане от чужбина

Михаил Мишустин

Над 36 000 граждани на Русия, върнали се от чужбина, и техни близки са се възползвали от облекчения ред за издаване на болнични листове. Това съобщи днес пред ръководството на руския координационен съвет за борба с коронавируса премиерът Михаил Мишустин, предаде ТАСС.

На 20 март правителството въведе опростен ред за издаване на болнични листове на хора, върнали се от чужбина, и на онези, които живеят заедно с тях, припомни Мишустин.

"Електронни болнични за карантина" по думите му са искали най-често жители на Москва, Московска област и Санкт Петербург. 

За тези болнични няма да плащат работодателите в Русия, а директно Фондът за социално застраховане, на чийто сайт се приемат и молби за издаването им, придружени с документ, доказващ пътуването в чужбина. Още по-опростен е новият ред, по който се издават болнични на работещи граждани над 65-годишна възраст, изтъкна Мишустин.

Кремъл призова днес гражданите на Русия да спазват дисциплина и да се отнасят отговорно към здравето си, изложено на риск заради коронавирусната пандемия, предаде ТАСС.

Запитан за емоционалните и психологическите последици от ситуацията с вируса, президентският прессекретар Дмитрий Песков прикани хората да не драматизират прекалено много ситуацията.

По думите му "в отделни случаи за жалост може да има. . . прекомерен емоционален фон", но "едва ли може да се боядисват с една и съща боя" всички региони на Федерацията и цяла Русия. 

Песков припомни изявления на президента Владимир Путин и на министри, че моментът изисква "дисциплина и отговорно отношение към себе си и собственото здраве".

Facebook logo
Бъдете с нас и във