Банкеръ Daily

Евроконтрол:

Над 300 полета дневно над Беларус ще бъдат спрени

Редица европейски авиокомпании вече обявиха отмяна или спиране на полети до и над Беларус.

Средно над Беларус се извършват около 400 полета дневно, от които около 300 са транзитни. На срещата на върха на ЕС бе препоръчано на авиокомпаниите да прекратят тези полети  в отговор на инцидента със самолета на Ryanair. Това съобщи във вторник Европейската организация за безопасност на полетите (Евроконтрол).

Въздушните превозвачи от ЕС и Великобритания обслужват до 100 полета на ден, се казва в съобщението. Преди това организацията публикува в туитър  изявление, че "работи с всички държави от ЕС, за да улесни прилагането на всички мерки, предприети в отговор на принудителното кацане на полета на Ryanair в неделя".

В понеделник лидерите от общността реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до ЕС, това решение все още не е влязло в сила, защото ще трябва да бъде съгласувано и одобрено от Съвета на ЕС на министерско ниво, което ще отнеме от няколко дни до няколко седмици. В допълнение, срещата на върха препоръча на други въздушни превозвачи да спрат да използват въздушното пространство на страната за транзитни полети. Освен това той обяви бързата подготовка на нови санкции срещу физически и юридически лица от Беларус, отговорни за прихващането на пътническия самолет.

Редица европейски авиокомпании вече обявиха отмяна или спиране на полети до и над Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във